Hírek

2012.05.24. 05:01

A fűzfői szakképzés története

Balatonfűzfő - Az aula egyik részében helyet kapott a múlt: a mai zselézett, festett hajú lányok és fiúk rácsodálkoznak a '30-as években készült tablókra, bizonyítványokra, az iskola életét alapításától, 1936-tól napjainkig végigkövető dokumentumokra, tárgyakra.

Varga Domokos Péter

Az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium történetét Jáger Ferenc volt igazgató és Erdősi István volt igazgatóhelyettes dolgozta fel.

A megírt anyagot részben publikálták az önkormányzat helyi kiadványában, a Balatonfűzfői Hírlapban, az összegyűlt dokumentumok legérdekesebbjeiből pedig állandó kiállítást rendeztek be az iskolában.

Mindkét pedagógus évtizedekig dolgozott az intézményben, részben a saját dokumentumaikat, részben az ismerőseiknél őrzött tárgyakat, emlékeket használták fel. A megfakult papírokból, fényképekből kiderül, a szakmunkásképzést itt a hajdani Nitrokémia kezdte 1936-ban, a Fémipari Szakirányú Tanonc Iskolában. A tanoncképzés ekkor elsősorban konkrét, gyakorlati munkavégzést jelentett, az elméleti oktatást, műszaki rajzolást az iskola akkori igazgatója, Steller Lajos főmérnök irányításával vasárnaponként oldották meg. Mivel a gyár már akkor is hadiüzem volt, a felvétel nagyon szigorú követelmények alapján történt. Az ötvenes évek elején az állam átvette az iparitanuló-képzést, melyet a Munkaerő Tartalék Hivatal irányított, erről kapták a nevüket a képző iskolák. Így lett a fűzfői MTH 303. Számú Iparitanuló Intézet, amelyben a tanároknak és a gyerekeknek is egyenruhában kellett járniuk.

A következő nagy lépés 1969-ben történt, az intézmény jelenlegi helyszínén felépült az új iskola. Ekkor már a Balatonfüredi Hajógyárnak és a Fűzfői Papírgyárnak is az iskola biztosította a szakmunkásképzését. A '70-es évek újabb kihívás elé állította az intézményt, mivel egyre szélesebb körben terjedt el az automatizálás, az irányítás- és a számítástechnika. Az 1982/83-as tanévben az országban elsők között kezdődött el az irányítástechnikai szakközépiskolai oktatás. A rendszerváltás okozta kihívásokra is reagálni kellett, leépült a Nitrokémia, a hajógyár és a papírgyár, ezért folyamatosan csökkent a szakmunkásképzés és növekedett a szakközépiskolai képzés. 2000/01-ben a részképességzavarban szenvedő diszlexiás tanulóknak indítottak gimnáziumi osztályt, ugyanekkor kezdődött el az informatikai szakközépiskolai képzés is.

Mióta 2004-ben érettségizett az első diszlexiás gimnázumi osztály, az iskola neve Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium lett.

 

Ma hatszáz diák tanul az Övegesben

A 76 éves iskola ma is igyekszik megfelelni a változásoknak, elvárásoknak. A nevelőtestület létszáma 63 fő. 25, korszerű eszközökkel felszerelt osztályban 600 diák sajátíthat el magas színvonalú ismereteket. Az iskolában egyebek mellett 320 számítógép, 16 digitális tábla segíti az oktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!