Hírek

2013.05.13. 16:37

A Gizella napok érdekes színfoltja volt az egynapos filmforgatás

Veszprém - A hétvégén rendezték meg a VeszPlán nevű 24 órás filmkészítő versenyt. Hat alkotás született. A főszerepeket Veszprém nevezetes helyszínei játszották.

Szabó Zsuzsanna

A Paradicsom Studio Apróság című filmjében egy kisfiú, Gombás Barnabás téved el a Gizella-napok forgatagában. Az ő kóborlása nyomán mutatja be a szerző a megyeszékhely főbb nevezetességeit (Fotó: Paradicsom Studio)

Érdekes színfoltja volt a Gizella napoknak a VeszPlán, Forgass filmet egy nap alatt Veszprémben! nevű kísérőrendezvény. A szombaton délelőtt startoló filmforgató- és készítő versenyen indulóknak egy nap állt rendelkezésükre, hogy műveiket elkészítsék, megvágják és a határidő lejárta előtt feltöltsék a megadott honlapra. Akadt olyan elhivatott versenyző is, aki éjjel állt neki a forgatásnak. A legfeljebb ötperces, kötetlen műfajú alkotásokban Veszprém húsz nevezetességéből -  például tűztorony, völgyhíd, Zsuzsi szobor, Sörház-lépcső - legalább háromnak szerepelnie kellett. A filmeket bármilyen felvevő készülékkel, digitális eszközzel kamerával, fényképezőgéppel, mobiltelefonnal, vagy tablettel el lehetett készíteni.

Az első alkalommal megrendezett versenyen két egyéni és több, főként középiskolásokból álló forgatócsoport indult. Végül hat film készült el, amiket öttagú zsűri értékelt az alkotások megtekintése után. A zsűri elnöki tisztét Szegedi László, a Veszprém TV ügyvezető főszerkesztője töltötte be, további tagjai Lencsés Tamara, a Bakony Balaton TDM vezetője, Áfrány Gábor médiaművész, Szajki Péter filmrendező és Vörös Adél forgatókönyvíró voltak. Az első helyet és az azzal járó ötvenezer forintos fődíjat Kovács Dániel Egyedül Veszprémben című alkotása nyerte. A második Molnár László Keresés című rövidfilmje lett. Az Apróságban pedig egy, a Gizella napi rendezvények forgatagában eltűnt kisfiú kóborlása nyomán mutatja be a szerző a város főbb nevezetességeit. A zsűri ezen kívül két humoros kategóriában, a Legjobb akciófilm és Legjobb gyermekszereplő kategóriában is különdíjat osztott ki.

A filmes versenyt a már korábban is számos érdekes rendezvénnyel - Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, Urbanista beszélgetések - jelentkező Szellemi Regenerációs Társulás és a Life Vision Kft. szervezte. Németh Csaba szervező, a társulás elnöke elmondta, a rendezvényt összességében sikeresnek értékelik, mely elérte az eredetileg kitűzött célját.

A győztes kisfilm:

- Többségében rendkívül színvonalas alkotások születtek, ezt bizonyítja az is, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt a végső értékeléskor és a fődíj odaítélésekor - mondta.

Hozzátette, a filmek nagy része akár Veszprém imázsfilmjének is beillene, e mellett jól tükrözik a megyeszékhelyen zajló Gizella napok forgatagát és hangulatát.

A szervezők másik filmes rendezvénnyel is jelentkeznek májusban. A Home, Street, Home programsorozat keretében magyar kortárs filmek és alkotóik vendégeskednek a Lovassy gimnáziumban 17 órától. Május 14-én A vizsga című film és Bergendy Péter rendező, 17-én Csak a szél, Mécs Mónika és Muhi András producerekkel, 24-én a Nejem, nőm, csajom, 29-én az Aglaja és rendezője, Deák Krisztina látható és hallható Veszprémben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!