10°

A Gizella napok érdekes színfoltja volt az egynapos filmforgatás

Veszprém - A hétvégén rendezték meg a VeszPlán nevű 24 órás filmkészítő versenyt. Hat alkotás született. A főszerepeket Veszprém nevezetes helyszínei játszották.

A Paradicsom Studio Apróság című filmjében egy kisfiú, Gombás Barnabás téved el a Gizella-napok forgatagában. Az ő kóborlása nyomán mutatja be a szerző a megyeszékhely főbb nevezetességeit (Fotó: Paradicsom Studio)

Érdekes színfoltja volt a Gizella napoknak a VeszPlán, Forgass filmet egy nap alatt Veszprémben! nevű kísérőrendezvény. A szombaton délelőtt startoló filmforgató- és készítő versenyen indulóknak egy nap állt rendelkezésükre, hogy műveiket elkészítsék, megvágják és a határidő lejárta előtt feltöltsék a megadott honlapra. Akadt olyan elhivatott versenyző is, aki éjjel állt neki a forgatásnak. A legfeljebb ötperces, kötetlen műfajú alkotásokban Veszprém húsz nevezetességéből –  például tűztorony, völgyhíd, Zsuzsi szobor, Sörház-lépcső – legalább háromnak szerepelnie kellett. A filmeket bármilyen felvevő készülékkel, digitális eszközzel kamerával, fényképezőgéppel, mobiltelefonnal, vagy tablettel el lehetett készíteni.

Az első alkalommal megrendezett versenyen két egyéni és több, főként középiskolásokból álló forgatócsoport indult. Végül hat film készült el, amiket öttagú zsűri értékelt az alkotások megtekintése után. A zsűri elnöki tisztét Szegedi László, a Veszprém TV ügyvezető főszerkesztője töltötte be, további tagjai Lencsés Tamara, a Bakony Balaton TDM vezetője, Áfrány Gábor médiaművész, Szajki Péter filmrendező és Vörös Adél forgatókönyvíró voltak. Az első helyet és az azzal járó ötvenezer forintos fődíjat Kovács Dániel Egyedül Veszprémben című alkotása nyerte. A második Molnár László Keresés című rövidfilmje lett. Az Apróságban pedig egy, a Gizella napi rendezvények forgatagában eltűnt kisfiú kóborlása nyomán mutatja be a szerző a város főbb nevezetességeit. A zsűri ezen kívül két humoros kategóriában, a Legjobb akciófilm és Legjobb gyermekszereplő kategóriában is különdíjat osztott ki.

A filmes versenyt a már korábban is számos érdekes rendezvénnyel – Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, Urbanista beszélgetések – jelentkező Szellemi Regenerációs Társulás és a Life Vision Kft. szervezte. Németh Csaba szervező, a társulás elnöke elmondta, a rendezvényt összességében sikeresnek értékelik, mely elérte az eredetileg kitűzött célját.

A győztes kisfilm:

– Többségében rendkívül színvonalas alkotások születtek, ezt bizonyítja az is, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt a végső értékeléskor és a fődíj odaítélésekor – mondta.

Hozzátette, a filmek nagy része akár Veszprém imázsfilmjének is beillene, e mellett jól tükrözik a megyeszékhelyen zajló Gizella napok forgatagát és hangulatát.

A szervezők másik filmes rendezvénnyel is jelentkeznek májusban. A Home, Street, Home programsorozat keretében magyar kortárs filmek és alkotóik vendégeskednek a Lovassy gimnáziumban 17 órától. Május 14-én A vizsga című film és Bergendy Péter rendező, 17-én Csak a szél, Mécs Mónika és Muhi András producerekkel, 24-én a Nejem, nőm, csajom, 29-én az Aglaja és rendezője, Deák Krisztina látható és hallható Veszprémben.


Legolvasottabb

1
Büszke tökjeire a kilencvenéves férfi
2
Itt számíthat traffipaxra szerdán Veszprém megyében
3
Lezuhant vadászgépével egy spanyol pilóta
4
Programok egész őszre, az egész megyének
5
Meghalt a Trónok harca sztárja
cápatámadás
Drámai módon mentette meg a lányát egy ausztrál férfi
1956 / 42 perce
Megemlékezéseket tartottak Balatonfüreden
Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján több helyszínem tartottak megemlékezést Balatonfüreden.
Gyász
/"Ami neked csend, és nyugalom Az nekünk örökös fájdalom..."/ Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *FEKETE ISTVÁN* *nyugalmazott katonai százados* 75 éves korában csendesen megpihent. Temetése október 25-én 11 órakor lesz a devecseri új temetőben, katonai tiszteletadás mellett. Családja
/"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon..."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *ÉKES ANDRÁSNÉ* *szül. Mayer Mária* életének 80. évében csendesen megpihent. Temetése 2017. október 24-én, kedden 14.15-kor kezdődő gyászmise után 15 órakor lesz a herendi temetőben. Gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, nagyapánk, testvérünk, *DR. SARKADY ÁRPÁD SÁNDOR* *szülész-nőgyógyász szakorvos* 2017. október 17-én örökre megpihent. Temetésre 2017. október 20-án 11 órakor, a református egyház szertartása szerint került sor. Utolsó útjára, akaratának megfelelően, szűk családi körben kísértük a veszprémi Vámosi úti temetőben. Október 22-én, vasárnap délelőtt 10 órakor a Veszprémi Református Nagytemplomban megtörténik a gyász esemény hirdetése és ott imádkoznak az Őt gyászolókért. Gyászoló család
románia „betartja” ígéretét / 52 perce
Szemfényvesztéssel próbálkozik a román kulturális miniszter
Muzsika / 1 órája
Lelket melengető családi muzsikálás Herenden
Molnár Sándor
a balhés helyszín / 1 órája
Újra felléphet Justin Timberlake az NFL-döntő félidős műsorában
1071,8 kilós / 2 órája
Joel Hollandé a világ legnagyobb tökje
torkon szúrta / 2 órája
Megkéselt egy orosz rádióst Moszkvában
falopásért / 2 órája
Főbe lőtték a román rendőrök