Hírek

2012.09.22. 06:23

A hónap ápolója a vajúdó nőknek nyújt támaszt

A hónap ápolója címet születésnapi ajándékként kapta, igazi nőként azt persze nem árulja el, hányadikra. A betegek köszönetének, a hála kifejezésének tudja be ezt is, ami miatt érdemes évtizedeket eltölteni fehér köpenyben. Őt is ez tartotta meg a pályán, nem a magasnak éppen nem mondható fizetés.

Varga Domokos Péter

Ebben a hónapban Gáspár Gyöngyi nyerte el a hónap ápolója címet, olvasóink közül rá szavaztak legtöbben. Első és eddig egyetlen munkahelyén, a megyei kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán keressük meg, ahol ultrahangos szakasszisztensként dolgozik. Noha délidő van, alig tud ránk időt szakítani, még zajlik a rendelés, betegek vannak a váróban. Egy kolléganőjét kéri meg, hogy helyettesítse, de az egész beszélgetés alatt nyugtalan, szemmel láthatóan zavarja, hogy a betegektől lopjuk el az időt.
 
Mikor azt kérdezem, mi a munkája, azt válaszolja, szülésznő. Merthogy így kezdte a pályáját, a Kállai Éva Egészségügyi Szakközépiskola befejezése után azonnal erre a területre állt rá, munka mellett végezte el a szülésznőképzőt. Mikor az iskolából különböző kórházi osztályokra kerültek gyakorlatra, őt már félig gyerekként is ez a pálya vonzotta, már akkor eldöntötte, merre folytatja. Azóta rengeteg kisbaba világrahozatalában segédkezett, fogalma sincs, hányszor lehetett részese a születés fájdalmának és élményének. Ő maga még orvos közreműködése nélkül jött világra, Öskün. A faluhoz azóta is hűséges, egy kis megszakítástól eltekintve azóta is ott él. Szülőfalujáról, az ottani emberekről nagy szeretettel beszél. Különös élménye, hogy az őt világra segítő bába dédunokái viszont az ő közreműködésével látták meg a napvilágot.

Munkáját csak a saját gyermeke szülése, nevelése miatt szakította meg. Azt követően kicsit másként látta a munkáját, de nem nehezítette, inkább megkönnyítette az elvégzését. Természetesebben viszonyul azóta a szüléshez, hiszen átélte ő is minden fázisát, tudja, jár ugyan némi fájdalommal, de nem elviselhetetlen a szenvedés. A baba világrahozatalára elsősorban nem fizikailag, hanem fejben kell felkészülni. Aki akar szülni, aki akarja a gyereket, annak sokkal könnyebb dolga lesz.


 
A szülésznőnek nemcsak szakmai feladatai vannak, érzelmi segítséget is kell adnia, bátorítani kell a kismamákat. A vajúdó nőnek éreznie  kell az elfogadást, az azonosulást. Aki ezt nem így csinálja, azt nincs, ami megtartsa a pályán  - fogalmaz Gyöngyi.
 
Híve az apás szülésnek, azt mondja, ha az apuka jelen van, akkor ő tud a feleségnek legtöbbet segíteni. Még akkor is így lenne, ha semmit nem tenne a férj, csak fogná a felesége kezét.
 
Az ultrahangozást egy évtizede végzi, munka közben sajátította el Turcsányi Csaba doktortól, majd felsőfokú képesítést is szerzett belőle. Az új feladatot kihívásnak érezte, olyan lehetőségnek, amit nem hagyhat ki, amit meg kell próbálnia sikeresen elsajátítani, majd elvégezni. A nőgyógyászati problémával jelentkezők és a terhes nők szűrővizsgálatait végzik. Naponta látja itt is a munkája értelmét, hiszen számtalan esetben előznek meg betegséget vagy annak kifejlődését. Az ultrahang segítségével olyan információkhoz juthatnak hozzá, melyeket korábban nem tudhattak meg.
 
Mit sem érne persze a legmodernebb technika is, ha nem lenne mellette az orvos szaktudása - erősíti meg végül egy új nézőpontból is az egészségügybe, annak rendszerébe vetett hitét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!