Hírek

2006.05.30. 15:17

A hulladékudvar térítésmentesen átveszi a hulladékot

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával megjelenõ Mindennapi hulladékkezelés sorozatunkban a vasi hulladékgazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkozunk. Ezúttal a szombathelyi hulladékudvar mûködését mutatjuk be.

Mórocz Zsolt

A szelektív hulladékgyûjtési rendszer fontos eleme a hulladékudvar, ahova a település lakói elvihetik azt a hulladékot, ami nem fér bele, illetve nem tehetõ bele a kukába. Vas megyében jelenleg három településen Szombathelyen, Sárváron és Kõszegen mûködik hulladékudvar.

A vasi megyeszékhelyen már csaknem másfél évtizede van hulladékudvar a Körmendi úti hulladékkezelõ telepen, tudtuk meg Márkus Istvántól, a Szombathelyi Városgazdálkodási Kft. ügyvezetõ igazgatójától. Az országban elsõként, 1992. december elsején nyílt meg, kialakítása bécsi mintára történt. A lakosság felismerte ennek a jelentõségét, amit mutat, hogy évente ma már 16 ezren keresik fel a hulladékudvart, s mintegy 4 ezer tonna hulladékot helyeznek el itt. A szombathelyi hulladékudvarban térítésmentesen lehet leadni a háztartásban keletkezett hasznosítható, illetve a környezetre ártalmas, veszélyes hulladékot egyaránt.
 Csakúgy a limlomot, valamint építési törmeléket alkalmanként maximum egy köbméter mennyiségig. A hulladékudvarban a hulladék gazdájának kell szelektáltan elhelyeznie az adott anyag gyûjtésére szolgáló edényzetben a hulladékot. Külön-külön konténer van az újságpapír, a vegyes papír, a karton, a fehér, illetve a színes üvegek, valamint textil gyûjtésére. Az üvegekrõl el kell távolítani kupakokat, dugókat, s a textilek közé nem lehet berakni bõrt, cipõt, kalapot, táskát, harisnyát, piszkos rongyot. A mûanyag palackokat külön gyûjtik, ám ezeket is kupak nélkül. Átveszik a fémhulladékot is, ám ezek között nem lehet spraydoboz és elektromos berendezés. Ez utóbbiakat külön gyûjtik, csakúgy a zöldhulladékot.

A hulladékudvar fogadja a falombot, a nyesedéket és a füvet, valamint karácsony után a fenyõfákat, s külön helye van a fahulladéknak. Átveszik az autógumikat, a PVC-fóliákat, a szennyezõdésmentes hungarocellt is. A hulladékudvarban összegyûjtött anyagokat papír, üveg, mûanyag, illetve fémipari alapanyagként, tüzelõként hasznosítják, illetve komposztálják. A felhasználók között vannak magyar, osztrák és szlovák cégek is. A lakossági veszélyes hulladékot is a hulladékudvarban lehet leadni. Így az akkumulátorokat, a szárazelemeket, fénycsöveket, régi festékeket, lakkokat, hígítókat, ragasztókat, favédõ és tisztítószereket, mûtrágyákat, rovarirtó, növényvédõ-, gyomirtó szereket, valamint göngyölegeiket. Lehetõség van olajszûrõk, olajos rongyok, illetve maximum 5 literig régi étolaj, zsír, fáradt olaj leadására is.

Szombathelyen az Erdei iskola úti lerakóban – a veszélyes hulladék kivételével – minden mennyiségben korlátozás nélkül, ártalmatlanítási díj megfizetése ellenében van lehetõség lerakásra. A hulladékudvar, illetve a lerakó hétfõtõl péntekig 6 órától 18 óráig, szombaton 6-tól 14 óráig tart nyitva.

Márkus István elmondta, hogy az elõkészületben lévõ, várhatóan uniós támogatással megvalósuló, új hulladékgazdálkodási projekt keretében tovább nõ majd a megyében hulladékudvarok száma. Várhatóan 2010 és 2013 között Szentgotthárdon, Körmenden, Vasváron, Répcelakon és Csepregen is megnyílik majd a hulladékudvar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!