Hírek

2016.01.19. 15:17

Fagyasztóládába tette anyja holttestét - Tizenhárom év fegyházat kapott emberölésért

Veszprém - Megváltoztatta Cs. Tamás vádlott ügyében az elsőfokon eljárt Veszprémi Törvényszék ítéletét a Győri Ítélőtábla január 19-i ítéletében, és a férfi cselekményét bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette.

Kovács Erika

Ezért a bíróság a vádlottat 13 évi fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.  A Veszprémi Törvényszék, mint elsőfokú bíróság a vádlottat halált okozó testi sértés bűntette miatt hét év börtönbüntetésre ítélte, és hét évre eltiltotta a közügyektől. Feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltése után bocsátható. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a bűncselekmény súlyosabb minősítése, hosszabb idejű szabadságvesztés és közügyektől eltiltásért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú ítéletnél 2015 szeptemberében megírtuk: a diplomás férfit halált okozó testi sértés bűntettével vádolta a főügyészség, amit később módosított emberölésre. Laczkó Henriett tanácsvezető bíró az ítélethirdetés után többek között rámutatott, a vádlottnak nem volt bizonyíthatóan ölési szándéka.

- Szerettem anyámat, traumát okozott az elvesztése, szomorúság és fájdalom számomra, ami történt. Egy ostoba, szerencsétlen balesetből rossz döntést hoztam, mert nem hívtam mentőt. Ha ezt megteszem, nem kellene most itt állnom - ezt mondta az utolsó szó jogán a Veszprémi Törvényszéken Cs. Tamás akkor. Hozzátette, anyjának semmiféle sérülést nem okozott, találgatások, feltételezések vannak az ügyben, melyek rossz fényt vetnek rá. - A lelkiismeretével el tud számolni – közölte tavaly szeptemberben a bírságon Veszprémben.

A vád és az elsőfokú bíróság ítéletének indoklása szerint Cs. Tamás egy Veszprém megyei városban ápolta édesanyját, akit a vád állítása szerint néha elhanyagolt. 2014 áprilisában ittasan ment haza, amit anyja szóvá tett, a férfi erre megütötte, a vérző asszony után ment a fürdőszobába, ahol a kádba verte a fejét, a vértől a nő megfulladhatott. A vád alapján az asszonyt magára hagyta, fagyasztóládában kivitte egy város menti telekre, majd patakmederbe tette, ahol két hónap múlva találták meg. Az erősen bomló holttest vizsgálatával a szakértőknek nehéz dolguk volt.

Varjú András, a férfi ügyvédje a másodfokú ítéletről a Napló érdeklődésére elmondta, a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróságnak mérlegeléssel megállapított tényállását elfogadta. Mivel felülmérlegelésre ennek alapján lehetőség nincs, ezt követően döntött a bűncselekmény jogi minősítéséről. Hozzátette, a másodfokú bíróság álláspontja szerint az elkövetett tett kimeríti az emberölés minősített esetének törvényi tényállását, így ennek megállapítása mellett a vádlott büntetését 13 évi fegyházra szigorította. A védelem csak a másodfokú ítélet kézhezvételét kövezően lesz abban a helyzetben, hogy elbírálja, az ügyben van-e lehetőség felülvizsgálati kérelem benyújtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!