Hírek

2014.01.15. 13:15

A komédia szabályai szerint

Pápa - Alaposan felkavarhatja egy orvoskonferenciára nyitóbeszéddel készülő professzor életét, ha váratlanul feltűnik fiatalkori „kalandja”, aki ráadásul magával hozza szerelmük tizennyolc éves „gyümölcsét”, aki meg akarja ismerni apját. Jól jön ilyenkor egy barát, aki önzetlenül átvállalja a felelősséget.

Nagy Imre

Helyzetkomikumok sorozata, jól felépített karakterek, kivillanó férfi alsók és női combok hergelték a Jókai Mór Művelődési Központ Vajda bérleteseit a múlt hét végén. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című komédiáját hozta el hozzájuk. A legújabb kori angol vígjáték-irodalom koronázatlan fejedelme, Cooney pontosan tudja, mi kell egy jó komédiához. Lendvai Zoltán rendező pedig szintén tisztában van azzal, hogy miként lehet közel két órán át megnevettetni a nagyérdeműt. Jól mozgatja színészeit, a tömegjelenetek kiválóan komponáltak, a néző szinte szusszanáshoz sem jut. Az első felvonás kicsit vontatott történéseit (ez is alapszabály a komédiában) a másodikban iszonyatos pörgés váltja fel. A közönség is érzékeli, hogy az egyik hazugság, félreértés azonnal másikat szül: elindul a megállíthatatlan lavina. Mortimore professzor (Egyed Attila), hogy magát mentse, egyre képtelenebb állításokkal rukkol elő, félrelépését kollégájával, dr. Bonney-val (Hirtling István) igyekszik kompenzálni.

A történet egyre zavarosabb, ehhez Tate nővér (Váradi Eszter), Mrs. Mortimore (Závodszky Noémi), Leslie (Hernádi Szabolcs), Sir Drake (Matus György), a főnővér (Bakonyi Csilla) a Mama (Egri Márta), az őrmester (Kozáry Ferenc), dr. Mike Conolly (Csizmadia Gergely, és Bill (Tamási Zoltán) is hozzáteszi a maga pontos játékát. Az óriási felfordulás persze szüli a jobbnál jobb gegeket, de hát ez így is van rendjén a komédiában. Hirtling István és Závodszky Noémi tündököl a szerepében, Egri Márta szenzációs, Tamási Zoltán figurája pedig telitalálat. Természetesen a végére minden rendeződik, még ha nem is a néző által várt módon. És még ide is jut poén: a kimért feleség utolsó csapást mér professzor férjére, a néző elégedetten mehet haza, jól szórakozott az előadáson. A darab tavaly nyáron elnyerte a Városmajori Színházi Szemle közönségdíját, Hirtling István pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!