Hírek

2014.03.05. 15:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Veszprém - A kommunizmus áldozataira szentmisén emlékeztek a Szent Mihály-bazilikában.

Balla Emőke

- Mi nem vagyunk az ellenség ellen, mi összekulcsoljuk imádságra a kezünket és imádkozunk az ellenségeinkért, mert hisszük és tudjuk, hogy ez a magyar föld a Szűzanya országa - fogalmazott Nagy Károly atya a kommunizmus áldozatainak emlékére celebrált szentmisén a Szent Mihály-bazilikában. Homíliájában kitért arra, hogy keresztényüldözésről már nagycsütörtök óta beszélhetünk. Krisztus értéke harminc ezüst volt, de ennél sokkal nagyobb, mert Isten az Ő áldozatával kifizetettnek érezte azt a nagy adósságot, mellyel az emberiség a bűnbeesés óta tartozott az Istennek. Azóta Krisztus embereit és egyházát mindig üldözik. Üldözik azt az országot, népet és nemzetet, amely Krisztus mellett teszi le a voksát. Visszaemlékezésében azokról az emberekről beszélt, akik a 2. világháború alatt és az utána következő kommunista megtorlások idején áldozták életüket. Köszönetet mondunk a világ előtt elődeinknek, akik a mi életünkért, a boldogságunkért feláldozták életüket. Haláluknak a legnagyobb érdeme volt, amit ember elérhet: a szabadság.

Nagy Károly beszédében megemlítette Steixner Antal atyát, egykori várpalotai plébánost, az első papot az egyházmegyében, akit bebörtönöztek. A szentmise végén meggyújtották a húsvéti gyertyát az áldozatok emlékére. A megjelentek egy szentképet kaptak ajándékba a hét boldoggá avatandó ferences vértanúról.

A szentmisét Nagy Károly apát, kanonok mutatta be  (Fotó: Szaléziánum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!