Hírek

2013.04.24. 13:54

A kormány dönt a fürdésről

Éppen fél éve figyelmeztettük írásunkkal és a hozzánk eljutott jogszabálytervezet szétküldésével a balatoni polgármestereket és már érintetteket, hogy a kormány újra akarja szabályozni a fürdéssel, jégen való tartózkodással, rendezvények tartásával kapcsolatos előírásokat.

Győrffy Árpád

A néhol érthetetlenül laza, máshol pedig a gyakorlatban teljesíthetetlen feltételeket szabó javaslattal szemben akkor több pontban megfogalmaztuk kifogásainkat. A jogszabálytervezet az ősszel nem került a kormány elé. Most egy új változat jutott el hozzánk, aminek véleményezéséből központilag kizárták a nyilvánosságot, csak a Balaton Fejlesztési Tanácsot, egyes önkormányzati szövetségeket - a balatonit nem -, a vízimentők egyesületét és a vitorlásszövetséget vonták be a ma lejáró egyeztetésbe.

Csopaki napfürdőzők - Alapvetően nem változnak a balatoni fürdés szabályai az új kormányrendelet elfogadása után sem (Fotó: Győrffy Árpád)

 

Kijavították a hibák jelentős részét

- A szabad vizekben való fürdést és a jégen való tartózkodást szabályozó kormányrendelet új tervezetébe jelentős részben beépítették azokat a javaslatokat, véleményeket amiket fél éve talán másokkal együtt mi is megfogalmaztunk. Az anyag szerint a tavakban továbbra is ott szabad fürödni, ahol nem tilos, tehát például a Balatonnál nem szükséges, hogy egy-egy partszakaszon külön engedélyezzék.

A kikötők közelében az eddigi 100 méteres védőtávolságot 30 méterre csökkentenék. Az egyes helyeken elrendelhető fürdési tilalom kimondását jogszabályi feltételekhez kötötték. Szabályozták a vízi rendezvények megtartását is, a kérelmet legalább 30 nappal előre be kell nyújtani a rendőrséghez.

A jégen tartózkodás alapvető szabályainál maradt az egyéni döntés és felelősség elve. Ugyanakkor visszahoznák a kikötők jegén való tartózkodás általános tilalmát, amin az ősszel lazítottak volna. A parttól való ezer méteren túli eltávolodás tilalma alól kivették jégvitorlás, jégvitorlásdeszka használatát. A korábbi tervvel ellentétben edző felügyeletével a 14 év alattiak is használhatnák a jégvitorlásokat.

A sporteszközt használóknak - köztük a szánkót húzó anyukáknak - továbbra is megtiltanák a többi jégen tartózkodó megközelítését, igaz az októberi 20 helyett 10 méterben szabták a "védőtávolságot". A tervezet rendezvényszervezőknek lehetőséget ad egy úgymond előzetes bejelentésre, de a hosszadalmas procedúra, a rendőrségre rakott túlságosan nagy feladat és felelősség, illetve a különböző rendezvények egy kategóriába sorolása miatt számítani lehet a rendezvények számának csökkenésére.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett tervezet talán legérdekesebb része, hogy lazítja a hajóútban való fürdés tiltását. A javaslat szerint a "kapitány" hajóútban is engedélyezheti a fürdést, ha szerinte ez a közlekedő hajó számára nem okoz aránytalan nehézséget és nem veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot. Az a legkevesebb, hogy a hajózási jog nem ismer kapitányt.

Nagyobb gond, hogy egyes felelőtlen hajó vezetők ilyen felhatalmazást kihasználva életveszélyes helyzeteket idézhetnek elő - vélik a hivatásos hajósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!