Hírek

2013.12.22. 08:28

Az adventi koszorún meggyújtották a negyedik gyertyát is

Zirc – Advent végén egy kicsit mindnyájunknak magunkba kell néznünk. Vajon mit tettünk azért, hogy Isten közelebb jusson szívünkhöz?

Varga Domokos Péter

Dékány Sixtus, a ciszterci rend zirci apátja mondta ezt szombaton, a városi nagykarácsonyon, advent negyedik hétvégéjén rendezett ünnepségen.

A zirci apátság udvarán felállított adventi koszorú mellett megjelenteket Huszár G. Lőrinc plébános köszöntötte Jézus születésének ünnepe előtt.

Dékány Sixtus apát szólt arról is, gondolkodjunk el azon, van-e időnk egy kicsit elcsendesedni? Hagytunk-e lehetőséget az ünnepi nyüzsgés során arra, hogy ne csak a külsőségekre koncentráljunk, hanem saját magunk és Istennel való kapcsolatunkra? Van-e időnk arra, hogy végiggondoljuk a ránk bízottak iránti szeretetünket? Van-e időnk arra, hogy megköszönjük mindazt, amit kaptunk az év során hol ettől, hol attól? Van még néhány napunk arra, hogy az ünnep estéjéig egyengessük a megmaradt göröngyöket lelkünkben – hívta fel a rá a figyelmet Dékány Sixtus apát.

Az adventi gyertyák fénye ott csillog az emberek szemében – mondta Ottó Péter, a város polgármestere. Kifejtette, az ember a fizikai valójára koncentrál, a teendőkre, a feladatokra, és megfeledkezik arról, hogy gondolatban, lélekben is fel kell készülni az ünnepre. Ilyenkor éppen nem rohanni kellene, hanem megállni, hogy a lelkünk utolérjen minket – hangsúlyozta a polgármester.

Huszár G. Lőrinc atya felkérésere Dékány Sixtus apát gyújtotta meg az adventi koszorún a negyedik gyertyát.

Az ünnepségen köszöntőt mondott még Vecsey Katalin református lelkész, Szakos Csaba evangélikus lelkész, Petrik Péter babtista tiszteletes és Földesi Tamás pünkösdista lelkipásztor.

 

 

A nagykarácsonyi rendezvényen ezt megelőzően került sor a hittanos gyerekek betlehemi műsorára, az apátsági látogatóközpontban a Bojtorján Trió koncertjére, a bazilikában pedig Kapitány Dénes adott orgonahangversenyt. A délután folyamán kézműves vásárral, a helyi közösségek által kínált házi süteményekkel, forralt borral, teával és kis máglyák melegével várták a vendégeket.

Címkék#Zirc#advent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!