Hírek

2013.09.06. 17:58

A közösség ünnepe Várpalotán

A hagyományoknak megfelelően menetzenés felvonulással indult, s a városi kitüntetések, elismerések átadásával folytatódott pénteken a 28. Várpalotai Napok programsorozat.

Szabó Péter Dániel

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a város legnagyobb közösségi ünnepét, amelynek keretében ezúttal is színvonalas kiállítások, koncertek várják a látogatókat. Már csütörtökön megnyílt Lendvai József festőművész emlékkiállítása a városi könyvtárban, míg Inotán a falu 820 éves múltját feldolgozó fotótárlat várja az érdeklődőket. Pénteken a művelődési központban maximafíliai és numizmatikai kiállítás nyílt, a Nagy Gyula Galériában pedig az idén 25 éves Palotai Alkotó Körének jubileumi tárlata várta a képzőművészetet kedvelő vendégeket.

A helyi Black Diamond mazsorett csoport vezetésével menetzenés felvonulással indult az ünnepélyes megnyitó (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A vár mögötti Thury-téren felállított színpadon az elmúlt egy év legfontosabb momentumait idézte fel köszöntőjében Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

- A japán hitel elengedése után újabb adósságkonszolidációban volt részünk, így a korábban 20 év alatt felhalmozott, mintegy 3,8 milliárd forintnyi tartozásunk nagy részét magunk mögött hagytuk. Több pályázat is fut párhuzamosan a városban. A végéhez közeledik a Tési dombi városrész látványos rehabilitációja, elindult a Várkerti iskolát, a polgármesteri hivatalt és a városi sportcsarnokot érintő energiahatékonysági pályázat végrehajtása, s az ősz folyamán megújult a Thury-vár udvara is. Jövő tavasszal elindulhat a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának építése is, s ezzel a rendszerváltozás utáni legnagyobb adósságát is lerója az állam településünkkel szemben - hangsúlyozta beszédében a polgármester, aki összefogásra biztatta a város lakóit.

A megnyitó ünnepség részeként adták át a városi kitüntetéseket, elismeréseket is. Várpalota Városért érdemérmet kapott id. Borbás Károly, Thury-díj elismerésben pedig Hargittai László, Vaczula István és Vokla János alezredes részesült. Az Eötvös Pál-nívódíjat Simon László, a Mezei István-nívódíjat Menczel Kálmánné, a Rutsek Pál-nívódíjat Lanczmann-né Bánfalvi Piroska, míg a Waldstein János-nívódíjat Vajai László vehette át Talabér Márta polgármestertől. A város képviselőtestületének emlékérmét Antal László és Molnár Ferenc kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!