Hírek

2012.09.14. 16:20

A kulturális örökség napjai - Veszprém megyei programok

Számos programot rendeznek Veszprém megyében a kulturális örökség napjain, szombaton és vasárnap. Csak a hétvégén lesz látogatható Veszprémben például az érseki levéltár és könyvtár.

MTI

Veszprémben 1961. május 1-jén kezdte meg működését a két kilométer hosszú, a Vidámpark és Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark közötti kisvasút. Az ország harmadik gyermekvasútja a Vadaspark elől indult, majd egy mesterséges alagútban haladt, amelynek a végállomása a Csónakázó-tónál volt egy megálló után; az alagút szombaton és vasárnap 9 és 16 óra között lesz bejárható.
   
Ugyanebben az időpontban látogatható Veszprémben a Benedek-hegyi óvóhely, amelyet 1944-ben alakítottak ki. Veszprémben Szilágyi László festőművész emlékszobáját is ugyanezekben az időpontokban kereshetik fel a látogatók.
   
A veszprémi érsekségi levéltár és könyvtár csak szombaton 10 és 16 óra között nyílik meg a látogatók előtt: a barokk érseki palota épületében található könyvtár számos kódexet, ősnyomtatványt, antikvát, a levéltár pedig csaknem 1800 középkori oklevelet őriz. A palota portájáról minden óra 15 perckor indul az intézményeket bemutató vezetés. A könyvtár és a levéltár kutatótermében kiállítás várja az érdeklődőket. A vezetés időtartama körülbelül 50 perc.
   
Várpalotán a Thury-vár, a Zichy-kápolna és az Árpád-kori inotai Szent István-templom megtekintésére van lehetőség, délelőtt 10 órai és 15 órai indulással. A várpalota-inotai templomban a Morales énekegyüttes reneszánsz hangversenyével csatlakoznak a Szakrális Művészetek Hete programjához is.
   
Balatonfűzfőn a Klebelsberg iskolában szombaton és vasárnap iskola- és egyháztörténeti kiállítás látható, szombaton fél tizenegykor hagyományőrző városnéző séta indul; az iskola mindkét napon számos szórakoztató, informatív rendezvénnyel várja a látogatókat.
   
Badacsonytomajon a művelődési házban a település történelmi relikviáinak, írásos dokumentumok és használati tárgyak megtekintésére nyílik lehetőség szombaton és vasárnap 10 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!