Hírek

2015.09.24. 07:32

A lakosság alacsony egészségügyi ismeretei miatt sok a felesleges segélyhívás

Kedden számoltunk be arról, hogy egy bódult állapotú, hontalan férfihoz riasztották a mentőket Veszprémben. Az eset kapcsán megtudtuk, naponta többször is szórakoznak felesleges segélyhívással a hontalanok, mely olykor a mentőautó kapacitás nagy részét lefogja, így a súlyosabb esetekhez csak távolabbról tudnak kocsit indítani.

Balogh Ákos

A Napló kérdésére, miszerint valódi problémát jelentenek-e az ilyesféle riasztások, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Györfi Pál úgy reagált: A mentőhívás indokoltságának meghatározása nehéz feladat, hiszen, és ez nem csak magyar probléma, a lakosság alacsony egészségügyi ismeretei mellett aktuális ijedtség, pánik is eredményezhet felesleges segélyhívást. Ezekben az esetekben a bejelentő jóhiszeműen jár el, nem terheli büntetés.

Györfi Pál hozzátette: így fordulhat elő például az is, hogy a vélt beteg a mentők kiérkezésére már nincs is a helyszínen, mert például csak elaludt, majd egyszerűen elsétált, de ezt a bejelentő nem tudta.

Fotó: Balogh Ákos

Vannak azonban büntethető incidensek is, ha valaki csak gyönyörködni akar a kéklámpás autókban, vagy szomszédját akarja fölébresztetni az éjszaka ok nélkül kihívott mentőkkel az ellen eljárást kezdeményez a mentőszolgálat, hiszen az anyagi kár mellett a felelőtlenség emberéletet is veszélyeztethet. - A szirénázva közlekedés veszélyes – mondja Győrfi Pál.

- Havonta az OMSZ átlagosan 20-30 ilyen esetben kezdeményez rendőrségi eljárást. A megindított eljárások egy része büntetéssel végződik, amely a kivonulás költségét hivatott megtéríteni. Ez a költség átlagosan 30-40 ezer forint, de több mentőegység vagy mentőhelikopter riasztása ennek sokszorosa is lehet.

Ugyanakkor a kommunikációs igazgató elismerte, hogy a feleslegesen vagy rosszindulatú vaklármával riasztott mentőre máshol valóban szükség lehet...

Több egészségügyben dolgozó olvasónk is kommentálta előző írásunkat: "ez országos probléma, még mentőztem volt, hogy egy nap háromszor mentem ugyan ahhoz a részeghez". Míg a másikuk úgy fogalmazott: "jó párnak fejből tudom a TAJ számát-ami persze nem érvényes..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!