Hírek

2013.02.08. 21:18

A létezés pillanatai bukfencezés közben

Nagyszabású, több mint száz szobrot, táblaképet, kollázst bemutató tárlat nyílt Györgydeák György képzőművész hagyatékából a Csikász Galériában.

Bartuc Gabriella

Györgydeák György (1958– 2008) játékosan, humorral, a bukfencező szemszögéből szemlélte a világot – állapította meg kiállítás-megnyitó beszédében Veress Zsuzsa, a pápai református gimnázium magyartanárnője.

Sajátos világot teremtett Györgydeák – mondta Verress Zsuzsaa megnyitón. A háttérben Porga Gyula és Hegyeshalmi László (Fotó: Gáspár Gábor) 

– Bájosan bumfordi, tündérien groteszk figurákat alkotott különös neveket adva nekik: Pegazusné, Fájó torkú operaénekes, Feketetoll, Piroscsőr és a többiek. Kenesei fejlett korszakában, ahogy az egyik táblaképének címe is mondja, Balatonkenese vált számára a világ közepévé, ahol különös lényekkel benépesített világot alkotott magának. A legkülönbözőbb anyagokból, uszadékfából, madzagból, szögből, bútordarabokból, gyerekeinek eltört játékaiból állította össze szobrait, az úgynevezett „bübüket” és táblaképeinek nagy részét – fejtegette a tanárnő. – Györgydeák „megtisztította” ezeket a talált tárgyakat és magánmitológiát hozott létre belőlük. A művész az életet magát is afféle talált tárgynak tekintette – fűzte hozzá, megjegyezve, Györgydeák olyan hamar visszaadta ezt a talált tárgyat. Öt évvel ezelőtt, 2008 novemberében halt meg, ötvenévesen. A kiállítás születése 55. évfordulójának állít emléket. A péntek esti megnyitón Porga Gyula polgármester személyes élményeiről beszélt, amelyek Györgydeákhoz fűzik. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója pedig megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek és szemmel láthatóan jól érezték magukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!