Hírek

2017.03.01. 17:13

A Magyar Ápolók Napja - díjazták a legjobbakat

Balatonfüred – Az Állami Szívkórházban Kossuth Zsuzsannára emlékeztek, és díjazták a kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó ápoló kollégákat.

Sági Ági

A Magyar Országgyűlés, a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította, így ismerve el az ápolási tevékenység fontosságát. Ebből az alkalomból tartottak szerdán ünnepséget az Állami Szívkórházban.

Az eseményen Dr. Faluközy József osztályvezető főorvos, főigazgatói főtanácsos köszöntötte az egybegyűlteket, és megköszönte az ápolók és szakdolgozók munkáját. Elmondta, hogy nélkülük nem működhetne az ellátási rendszer, és, hogy még mindig nincs munkájuknak olyan megbecsültsége, mint amit megérdemelne. Megemlékezett Kossuth Zsuzsannáról is, aki az első katonakórházakat szervezte meg a világon 1849-ben.

Erki Judit, Borbélyné Gyarmati Erzsébet, Zolván Anna, Kecskésné Mórádi Edit

Az ünnepségen Dr. Stef Györgyi belgyógyász, Reviczky Gyula Szeresd Hazádat című versét mondta el, Lehner Béláné főápoló Kossuth Zsuzsannáról beszélt.

Kónya Anikó ápolási igazgató, aki két éve maga is megkapta a Kossuth Zsuzsanna díjat elmondta, hogy újra kellene építeni az ápolás rendszerét, a szakképzést. Kollégáihoz szólva összefogásra, egymás támogatására, megértésére, hivatásszeretetre bíztatta őket.

- Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Ápolási Egyesület 2017-re meghirdette a Kossuth Zsuzsanna emlékévet. Azt szeretnénk, ha a kollégák és a társadalom tagjai is megismernék a magyar ápolók példaképét, Kossuth Lajos legkisebb húgát, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején országos főápolóként 72 tábori kórházat hozott létre, ápoló önkénteseket toborzott. Munkájában nem tett különbséget, minden sebesültön segített. Ez a nap alkalmas arra, hogy elismerjük kollégáink munkáját- mondta el lapunknak Kónya Anikó.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából elismerésben részesült Borbélyné Gyarmati Erzsébet, Erki Judit, Zolván Anna és Kecskésné Mórádi Edit.

Az ápolás múltjáról a balatonfüredi Állami Szívkórházban kiállítás is készül, az anyag gyűjtése még tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!