Hírek

2012.10.05. 16:49

A mederkotráshoz állami támogatásra várnak a balatoni önkormányzatok

Tihany - Állami támogatásra várnak a balatoni önkormányzatok az egyre sürgetőbbé váló mederkotrási munkákhoz és partvédő műveik helyreállításhoz, amely teendőket az alacsony vízszint miatt most szárazföldi gépekkel is el lehet végezni - hangzott el a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnökségi ülésén Tihanyban pénteken.

MTI

Az elnökség arra kérte Bóka István fideszes országgyűlési képviselőt, a Balaton Fejlesztési Tanács elnökét, hogy járjon el a munkálatokhoz szükséges állami források megszerzése érdekében.

Gál Lajos (független) Gyenesdiás polgármestere kezdeményezte, hogy az agrárvállalkozókat ösztönözzék a balatoni iszap mezőgazdasági hasznosítására, így segítsenek a kikotort iszap elhelyezésében.   

Értékelték az ülésen a szúnyogirtást is, ami a szövetség titkára, Lázár János szerint az idei szezonban kiugróan hatékony volt, köszönhetően a jól időzített biológiai gyérítésnek és a kedvező időjárásnak. A tervezettnél egy kémiai irtással kevesebbre volt szükség, így maradt némi pénz a következő szezon első bevetésére. A jövőre ismét 3 biológiai és 5 kémiai gyérítést terveznek, amelynek 80 millió forintos költségét továbbra is felerészt az önkormányzatok, felerészt az állam állja.

Szóba került az is, hogy a kempingekben és vendéglátásban egyre nagyobb problémát okoz az úgynevezett árvaszúnyogok tömege, amelynek visszaszorítására egyelőre csak javaslatok fogalmazódtak meg. Az egyik ilyen szerint a vízfelületen fénycsapdákat kellene felállítani, és azzal elcsalogatni az egyébként hasznos, haléteknek minősülő, és az iszap tisztításában is résztvevő rovarokat a turisztikailag frekventált helyekről.

Lombár Gábor (független) Balatonfenyves polgármestere arról számolt be, hogy hiába született miniszteri rendelet a csónakok és kishajók szabályos kikötéséről, elhelyezéséről, ha annak betartatása nem kivitelezhető elegendő kikötő hiányában. Ezért az önkormányzat a helyi vitorlásegyesülettel kezdeményezte a vízirendészetnél és az illetékes tárcánál a jogszabály "ésszerűsítését".

Beszélt arról is, hogy a várhatóan tartóssá váló alacsony vízszint miatt a következő szezonra fel kell készülni a zöldalga gépesített eltávolítására, az anyagi terhek vállalásába a turizmusból élő helyi vállalkozásokat is be kell vonni. Hozzátette, a több polgármester által is szorgalmazott balatoni vízszintemelése ellen sincs kifogása, ha a legalacsonyabban fekvő három település - köztük Balatonfenyves - víz alá kerülő településrészeinek problémáira találnak megoldást.

Witzman Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke (Fidesz-KDNP) szerint meg kell vizsgálni a Balaton vízgyűjtőjén lévő M7-es autópálya átereszeit, mert rendbetételeikkel valószínűleg sokkal több vizet tudnának átereszteni a tó felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!