Hírek

2017.06.01. 10:19

A megyében egyedülálló művészeti modellóvoda létesült

DEVECSER Az érzelmi nevelés különösen fontos ebben a korban, ezért nagy értéket képvisel, hogy a város óvodája a megyében elsőként modellóvodai címet kapott - mondta Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke a minap tartott ünnepségen.

Penk Tímea

A devecseri Vackor Óvoda munkatársai még az 1990-es évek végén ismerkedtek meg a művészeti nevelési programmal, mint a gyermek személyiségfejlődésének eszközével. A megyében egyedüliként, közel húsz évvel ezelőtt adaptálták Nagy Jenőné alternatív művészeti pedagógiai programját, amely az óvodai nevelést a művészetek eszközeivel valósítja meg. Az óvodapedagógusok szakmai munkájának elismeréseként a Vackor Óvoda a Művészeti Modellóvoda címet kapta.

A rendezvényen Polgárdy Imre hangsúlyozta az érzelmi nevelés fontosságát, hiszen a művészetek iránti nyitottság megalapozza azt is, hogy a gyermekek később különbséget tudjanak tenni értékes és értéktelen dolgok között.

- Nem az a cél, hogy kis művészeket képezzenek, de óvodás korban a legfogékonyabbak a gyermekek, ezért rendkívül nagy a nevelők felelőssége - hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke. Ferenczi Gábor polgármester elmondta, hogy a modellóvodai cím nemcsak az intézmény, hanem a város ünnepe is, hiszen az óvoda dolgozóinak a kiváló munkája a város jó hírét is szerte viszi az országban.

- Jelentős fejlesztések valósultak meg, de a körülményeknél és eszközöknél fontosabb, hogy mit éreznek azok, akik ide belépnek: a szakmaiság, az elhivatottság, az alázat, a gyermekekhez való viszony, hiszen a család után az óvoda a legfontosabb szocializációs állomás - mondta a polgármester. Lennerné Pál Szilva óvodavezető bemutatta a modellóvodává válás útját. Ismertette a művészeti pedagógiai program jellegzetességeit, mint például az új foglalkoztatási formákat, a funkciósarkok jelentőségét, a vizuális jeleket, a napi pozitív üzenetek közvetítését, az erkölcsi és szociális érzelmek fejlődését szolgáló szokások kialakítását.

- Modellóvodánk szeretné Veszprém megye művészeti szigeteként a program értékeit közvetíteni - hangsúlyozta az intézményvezető. Az óvoda művészeti pedagógiai programját Nagy Jenőné készítette, aki az Óvodai Nevelés a Művészetek Eszközeivel Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesületének az elnöke, az Országos Tehetségsegítő Tanács elnökségi tagja, a Szarvasi Pedagógiai Főiskola adjunktusa. Nagy Jenőné elmondta, hogy az óvodai művészeti nevelés az érzelmi kiegyensúlyozottságot és a harmónia kialakulását szolgálja. Külön öröm, ha zenészek, irodalmárok, festőművészek lesznek a gyermekekből, de nem ez a cél.

- Az az ember tud teljesíteni a világban, aki harmonikusan és kiegyensúlyozottan él. Erkölcsiség és közösségi érzések nélkül az értékes emberek is megrekednek - hangsúlyozta Nagy Jenőné. Hozzátette, tizenkét bázisóvodával rendelkeznek, és a tizenegyedik modellóvodát hozták létre, legalább ötszázan adaptálták a programot, és ritka az olyan óvoda, amely valamilyen elemet át nem vett volna.

Nagy Jenőné a rendezvény végén átadta Lennerné Pál Szilviának a megbízólevelet. Az ünnepségen felléptek az óvodába járó gyermekek, akik pünkösdölő népi játékot adtak elő és az óvodapedagógusok Búzavirág Kamarakórusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!