Hírek

2015.11.23. 19:41

A migráció kérdései - Több okból ered a modern kori népvándorlás

Pápa - Kezelhetetlen helyzet - így jellemezte a migráció jelenlegi folyamatát Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy. Az egykori magas rangú katonatiszt a városi könyvtárban tartott előadásában a modern kori népvándorlás objektív okait tárta a hallgatóság elé.

Viola Beata

Kositzky Attila A migrációhoz vezető út című prezentációjában rámutatott: a folyamatot évszázadokra visszatekintve vizsgálhatjuk. Maga a magyar honfoglalás is az volt, hiszen eleink vándoroltak, keresték a jobb megélhetést nyújtó hazát. A kontinensen belüli mozgásokat követte az európai ember migrációja a tengeren túlra. Ez volt a gyarmatosítások időszaka, kezdve Kolumbusz 1492-es expedíciójával. Majd a még gyarmatosítható területek csökkenése vezetett el az első világháborúhoz. A migráció másik oldalán ott vannak az őslakosok, akik Kubában és az amerikai kontinensen az európaiak által behurcolt betegségek, illetve a rájuk kényszerített munka miatt nagy számban meghaltak. Helyükre indián, arab, hindu, ázsiai, afrikai rabszolgák érkeztek.

Az Európából kiáramló migrációt a második világháború után fordított folyamat követte. A gyarmati területekről az európaiak hazatelepültek, a gyarmatokról a hadseregbe besorozottak letelepedhettek az anyaországban, és a munkát, amit az európai ember nem végzett el, azt a betelepült színes bőrű munkások elvállalták. Az európai városokban élő migránsok önálló negyedei jöttek létre, a közösségek azonban nem illeszkedtek be, a befogadó ország törvényeit magukra nézve nem tartják kötelezőnek - hívta fel a figyelmet a jelenségre az előadó.

 

A történelmi folyamatokban napjainkhoz elérkezve Kositzky Attila elmondta, 390 ezer migráns érkezett Magyarországon keresztül Nyugat-Európába. A migráció hátterében meghúzódó legfőbb okok a következők: víz-, élelem- és energiahiány, éghajlatváltozás (felmelegedés), túlnépesedés, elszegényedés, valamint az ezekből eredő háborúk. A vízkérdés kulcsfontosságú a folyamatban, a Föld lakossága nő, a vízkészlet azonban állandó. Az egyes területeken a klímaváltozás miatt a kiszáradás veszélye áll fenn, ebből pedig feszültség fakad. Vízügyi szempontból a Közel-Kelet a legveszélyeztetettebb. Kositzky Attila rámutatott arra is: az iszlám vallás területi térképe és a vízhiánytérkép teljesen fedi egymást, ezek pedig az afrikai, valamint a közel-keleti területek.

Kositzky Attila népes hallgatóság előtt elemezte a migrációhoz vezető utat a pápai városi könyvtárban

Az elvándorlás irányát elemezve elhangzott: az éghajlati adottságok miatt dél felé nem tudják venni az irányt a migránsok. Keleti irányba sem szabad az út, arrafelé India és Kína nem fogad be muszlimokat, továbbá többek között Oroszország is zárt, marad tehát Európa nyugati fele. - Ahol a legkisebb ellenállás, az erősebb oda megy be - utalt a nyugalmazott altábornagy arra, hogy Európa az erőviszonyokat tekintve is vonzó: a lakosság száma 731 millió, szemben a Föld területén számlált egymilliárd muszlimmal. Ehhez járul még az öreg kontinens politikai életére jellemző lassú döntéshozatal, a lappangó és nyílt ellentétek az országok között. - Langyos vízben tapicskolunk, és nem vesszük észre, hogy közben a nyakunkra teszik a kést - fogalmazott Kositzky Attila, aki megjegyezte: úgy látja, a 2015 januárja óta nagy számban érkező migránsok felkészítve jönnek Európába.

- A mostanra kialakult helyzetben nem könnyű gyorsan reagálni. Megoldás nincs, mert csak jönnek és jönnek - hangsúlyozta a nyugállományú repülő altábornagy. Szerinte már elkésett lépés helyben, vagyis a kiindulási területeken megteremteni olyan állapotot, hogy onnan ne induljanak el a tömegek. - Az unokáimat féltem, ők nagyon nehéz helyzetben lesznek - jelentette ki Kositzky Attila.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!