Hírek

2013.12.08. 15:55

Esterházy Pálra emlékeztek Veszprémben

Téli képét mutatta a veszprémi vár szombat este: Betlehem az érseki palota előterében, havas macskakő, feldíszített karácsonyfa, kandeláberek.

Őrsi Ágnes

Veszprémben, december 7-én a Szaléziánumban interaktív kiállítás nyílt a hazai nemesség jeles képviselője, herceg Esterházy Pál tiszteletére. Vinceffy Adrienne, a Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya álmodta meg a programot. Dr. Bardi Terézia művészettörténész méltatta Esterházy Pál munkásságát. Az interaktív kiállítás december 22–ig látogatható.

Az ifjabb korosztályokat is igyekeztek bevonni, sikerrel zajlott a rajzpályázat, amelyhez a második feleség, Tököli Éva menyasszonyi ruháját alapul véve vártak báli ruha terveket. A nyertes pályaművek januárban Szombathelyen lesznek láthatók. Ahogyan a karnagy is fogalmazott, kedvesen, lelkesen, kreatívan készítették sokan az anyagot, amelynek része egy kétkötetes kottás könyv is, Mennyei harmóniák egykor és ma címmel, a 302 esztendővel ezelőtti Harmonia caelestisnek megfelelő megjelenésben.

Szombat este többször elhangzott, történelmi a pillanat, hiszen először hallhatók Veszprémben azok a dallamok, amelyeket a művészetpártoló Esterházy Pál adott közre a köréje gyűlt műhely munkáiból. A Harmonia caelestisben 55 kantáta szerepel, számozott basszussal, ami azt jelentette, hogy egyetlen kidolgozott dallam mellett minden egyes darab további variációkra is lehetőséget ad. Éppen ezt a lehetőséget ajánlották fel a szervezők kortárs zeneszerzőknek, akik el is küldték feldolgozásaikat Veszprémbe. A Szent Mihály Székesegyházban a kiállítás megnyitóját követő koncerten így együtt voltak hallhatóak az eredeti, Esterházy Pál féle kantáták és Szőnyi Erzsébet, Szokolay Sándor, Kocsárd Miklós Kossuth-díjas, valamint Tóth Péter és Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerzők feldolgozásai is. Közreműködött a Liszt Ferenc Kórustársaság, a Nyugat-magyarországi Egyetem kórusa, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola, valamint a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola. Szólót énekelt Silló György és Altsach Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!