Hírek

2017.06.26. 19:45

A múltból tudunk igazán építkezni - Tési fiatalok emlékére avattak emlékművet

TÉS - A Gulagra elhurcolt tési fiatalok emlékére avattak emlékművet a közelmúltban a bakonyi kistelepülésen.

Szabó Péter Dániel

Az ünnepélyes átadáson nyitányként Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szavalta el Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című versét, majd Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) elnöke mondott köszöntőt.

Fodor-Bödös István és Ovádi Péter avatta fel az emlékművet
Fotó: Szabó Péter Dániel

Beszédében kiemelte, emlékeznünk kell a múltra, mert abból tudunk igazán építkezni. Nincs különbség diktatúra és diktatúra között, egyformán bűnös mindegyik. A folytatásban Fodor-Bödös István polgármester és Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke leleplezte a Gulag Emlékbizottság támogatásával létrejött szobrot a Hősök kertjében.

Lugossy László szobrászművész alkotásának üzenete: a szögesdróttal körbezárt foglyok szelleme és lelke sólyomként emelkedik fel s repíti képzeletüket az édes otthon megannyi emléke felé. A szobor megáldását követően az ünnepség zárásaként a helyi Széllelbéleltek énekegyüttes adott az alkalomhoz illő műsort, majd állófogadással zárult a tési önkormányzat rendezvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!