Hírek

2017.03.12. 21:45

A nagycsaládosok a fővárosba látogattak

Budapest - A Szőlőszem Csopaki Nagycsaládosok Egyesülete egy tavaszi kirándulást szervezett Budapestre annak apropóján, hogy 80 év után újra kiállították a Szózat kéziratát sok más Vörösmarty-verssel és fordítással együtt. Összesen huszonhárman kerekedtek fel Csopakról.

Szendi Péter

Kevesen tudják, hogy Vörösmarty Mihály kéziratos hagyatékát - benne a Szózat első két változatával - a Magyar Tudományos Akadémia őrzi. Az itt rendezett kiállítás középpontjában a 180 éve írt Szózat áll, lapjainak különlegessége, hogy ezeken a költő számolásai és rajzai is megtalálhatók.

- Kéziratai közül ott láthattuk mások mellett a Vén cigányt, a Csongor és Tündét és az Előszót, míg személyes tárgyai közül elefántcsont sakk-készletét és az íróasztalát is - nyilatkozta lapunknak Balogh Botond hatodik osztályos tanuló.

A kirándulás résztvevői a Szózat 1936-ból származó első kéziratát tanulmányozzák a kiállításon Fotó: Lakatosné Nagy Zsuzsanna

Ezután az Akadémia Normafánál található Csillagvizsgáló Intézetét látogatták meg, melynek felszerelését Konkoly-Thege Miklós 1899-ben adományozta a magyar államnak. - Róla annyit kell tudnunk, hogy egy gazdag földbirtokos, parlamenti képviselő és polihisztor is volt, aki eredetileg a felvidéki Ógyallán alapította meg csillagvizsgálóját, ahonnan az első világháború idején kellett ki-menekíteni az eszközöket és átvinni Budapestre, ahol az 1920-as években építették meg a ma is álló csillagvizsgálót - válaszolt a kérdésünkre a szintén hatodikos Szabó Nimród.

Az épület egyik kupolájában egy 60 centiméter átmérőjű tükrös távcső található, mely 1927-ben készült Gustav Heyde német optikus műhelyében. A nemrégiben még működő távcsőből a tervek szerint a későbbiekben bemutatóeszköz lesz.

Az intézet előadótermé-ben végezetül meglepetésmozi várt a családokra, 3D-ben nézhették meg A mi univerzumunk című filmet, amely izgalmasan mutatja be naprendszerünk bolygóit és azokon az esetleges élet kialakulásának lehetőségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!