Hírek

2009.02.26. 07:33

A nép szava(z) vagy a parlament?

<b>Veszprém</b> - Maguk az érintettek, a parlamenti képviselők pártállásra való tekintet nélkül egyetértenek abban, hogy nem jó a költségtérítésük elszámolásának jelenlegi rendszere, semmivel nem indokolható, hogy nekik nem kell számlával igazolni a felmerült költségeiket. Ezúttal <em>Katanics Sándor</em> MSZP-s országgyűlési képviselőt kérdeztük a szisztéma ellentmondásairól.

Varga Domokos Péter

- Egy működő demokráciában elfogadható, hogy a törvényhozók más mércével mérjék önmagukat, mint a többi állampolgárt? 
 
- Nem, ezt semmiképpen nem tartom elfogadhatónak, a parlamentbe kerülésem óta - két éve - engem is nyomaszt. Semmilyen szempontból nem különböztethetnénk meg magunkat. Új dolgot sem kellene kitalálni, mert a mi - a szocialista képviselőcsoport - 2007-ban már javasoltunk erre egy mindenkinek megfelelő megoldást. 
 
- Éspedig? 
 
- Meg kellene állapítani a képviselőknek egy korrekt, bruttó jövedelmet, és ezen felül bizonyos költségeiket számla ellenében téríteni. Az utóbbit nagyon pontosan körül kellene írni: például a gépkocsi használatot, akár menetlevelet vezetve, akár a tankolásokat számlával igazolva. 

Az elfogadásához azonban kétharmados többségre lett volna szükség, a javaslat nem kapta meg a szükséges támogatást. 


Semmilyen szempontból nem különböztethetnénk meg magunkat
(Fotó: archív)

A Fidesz azért nem szavazta meg a javaslatunkat, mert formálisan magasabb képviselői jövedelmeket jelentett volna, ami ugye nem egy népszerű dolog. Szó szerint azt mondták, ebben a helyzetben nem hajlandók hozzájárulni ahhoz, hogy emelkedjen a képviselők fizetése, ami nyilvánvalóan hazug érvelés. 
 
- A mostani módszert viszont a lakosság nem fogadja el. Azon túl, hogy kivételez a képviselőkkel, felhasználói oldalról minden rendben vele?
 
- Szögezzük le, hogy a költségek fedezetéül szolgál a térítés, de ezt a funkcióját sem tölti be mindig jól. Vannak olyan képviselők, akik a parlamenti munkájuk mellett más feladatokat is ellátnak. Ezenközben például telefonálhatnak, hivatali autót használhatnak, azzal járnak a parlamentbe is. Ezeket a költségeket tehát számukra nem kellene megtéríteni.
 
 - Lapunk valamennyi megyei képviselő álláspontját megtudakolta a költségtérítésről. Egyikük azt mondta, 1994-től 1998-ig már alkalmazták a számlás rendszert. Miért és hogyan tértek erről vissza? 

- Ez valami félreértés lehet. Az viszont tény, hogy '98 és 2002 között, a Fidesz kormányzása alatt nőtt meg radikálisan a költségtérítés nagysága, közel háromszorosára. 

A Fidesz így igyekezett elkerülni azt, hogy a képviselők tiszteletdíjának emelése a közbeszéd részévé váljon. Az állami számvevőszéki jelentésből pedig azt derül ki, hogy a szállásdíjat 2003-tól nem kell számlával igazolni. 
 
- Most ismét elhangzott egy szocialista javaslat, éppen a miniszterelnöktől, ennek lényege, hogy adjanak számlát mindenről a képviselők. Erről lapunknak azt nyilatkozta a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Navracsics Tibor, hogy megfelelő tárgyalási alapnak tekintik. Ha mindenki változtatást akar, akkor ezúttal lesz törvénymódosítás? 
 
- A látszólagos egyetértés már 2007-ban is megvolt. A napokban nyújtjuk be a miniszterelnök által felvázolt javaslatunkat. 

Szerintem ismét felmerülnek majd a korábban már hangoztatott érvek, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az ellenzék együtt szavaz velünk. És abból a helyzetből is tudnak egy politikai üzenetet kreálni, nevezetesen azt, hogy ez a kormány nem tudja megoldani a problémát. 
 
- Ha parlament nem, majd megoldja a népszavazás. Ön személy szerint egyetért Seres Mária kezdeményezésével? 
 
- Maga a kezdeményezés teljesen korrekt, de ennek is van politikai olvasata. Abban nem hiszek, hogy Seres Mária, négygyermekes nyíregyházi családanya fejéből pattant ki ez az ötlet, szerintem ebben egy parlamenten kívüli politikai erőnek van szerepe. 
 
- Ez ma már köztudott, Seres Mária neve összeköthető TomCat-tel (Polgár Tamás), illetve a neve által fémjelzett politikai tevékenységgel. 
 
- Ez csupán a kezdeményező szavahihetőségét és erkölcsi hitelét kérdőjelezi meg - ezt a kapcsolatot Seres Mária nem említette, amíg a HVG fel nem derítette - , de ettől a kezdeményezés tartalma még elfogadható. 
 
- Azaz a problémát népszavazás oldja meg, és ne a képviselők? 
 
- Csak végső esetben. De én személy szerint nagyon szégyellném magam a parlamenti képviselők nevében, ha erre sor kerülne. Ez a politikai elit egy újabb, komoly leértékelődését jelentené.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!