Hírek

2017.08.11. 17:00

A pályázati fejlesztések az egészségügyi ellátás minőségét javítják a zirci kórházban

ZIRC Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet pályázott az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatása keretében a gazdasági hatékonyságot fokozó fejlesztések támogatására.

Müller Anikó Hanga

A kormányzati forrás teljes összege országosan 15 milliárd forint volt, melyből a bakonyi kisváros kórháza 30,5 millió forint összegben részesült, tájékoztatta lapunkat Vermes Tamás főigazgató.

- Az intézmény folyamatos fejlesztései keretében kiemelt helyen szerepelnek a gazdasági hatékonyságot fokozó beruházások, melyek segítségével évek óta kiegyensúlyozott gazdálkodás mellett tud az intézmény magas színvonalú betegellátást nyújtani. Az év első felében megvalósított beruházásaink is ezt a célt szolgálták, hangsúlyozta. Egy hulladékprés vásárlásával mintegy másfél milliós megtakarítást érnek el, költségvetésükben ugyanis jelentős tételt képezett a hulladékszállítás. Az eddig bevezetett szelektív hulladékkezelés, valamint a hulladékmennyiség csökkentése mellett a berendezés a keletkező hulladékot mintegy negyedére tömöríti. A járóbeteg-szakellátó központ műtője részére több műtéti berendezést vettek, melyekkel csökkenthetők a sebészeti és nőgyógyászati beavatkozások sterilizálásának költségei, valamint emelhető az elvégezhető műtétek száma. A víz- és vegyszertakarékos munka érdekében új takarítógépeket szereztek be, melyekkel költséghatékonyabban és gyorsabban tudják tisztán tartani, főképp a krónikus betegellátásra használt helyiségeket. Az intézmény költségeinek nagy részét az áramfogyasztás teszi ki, mely most jelentősen csökken a pályázati támogatásnak köszönhetően. A napokban kezdik kiépíteni a napelemes rendszert, a fényforrásokat pedig LED-es, részben vezérelt rendszerre cserélték, energiatakarékos hűtőket, az élelmezési osztályra mosogatógépet vásároltak. A vízvezeték- rendszerre - figyelemmel a magas-bakonyi karsztvíz kiemelkedően magas keménységére - mágneses vízlágyító berendezéseket telepítettek, megelőzve a vízkő által okozandó károkat, takarítási költségeket, ezzel együtt jelentősen csökkentve a vízterhelést is. A textilazonosító rendszer telepítésével gyorsabbá és automatizálhatóvá vált az egészségügyi textíliák azonosítása, számolásuk, nyilvántartásuk precízebb, ellenőrizhetőbb lett, így munkaerő is felszabadult e területről, s az eddig itt dolgozókat a betegellátásban tudják foglalkoztatni.

A hulladékprés a keletkező hulladékot negyedére tömöríti, Müller Imre műszaki vezető (balról) a berendezés működését ismerteti, mellette Kajtár Gábor Fotó: Müller Anikó Hanga

- A fejlesztésektől azt várjuk, hogy jelentősen csökkentsék intézményünk működtetési költségeit, éves szinten többmilliós megtakarítással számolunk, melyet további beruházások megalapozására, fejlesztéseke fordítva közvetlenül hozzá tudunk járulni a betegellátás minőségének fokozásához. Kórházunk elsődleges célja a város és a járás lakossága számára a lehető legmagasabb színvonalú, lakosságközeli egészségügyi ellátás biztosítása. Ennek megvalósítása érdekében - saját pénzügyi forrásaink felhasználása mellett - jelen projekt keretében elnyert támogatást, valamint a várható megtakarítást betegeink érdekében kívánjuk felhasználni. Magas színvonalú beteg-ellátást biztosítunk kiemelkedően szép, családias környezetben, hangsúlyozta a zirci főigazgató. A megvalósított projekt a további, folyamatban lévő fejlesztésekkel együtt nagymértékben hozzájárul a térség lakosai egészségi állapotának javításához, az emberek megromlott egészségi állapotának a helyreállításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!