Hírek

2013.11.25. 17:45

A Sixtus-kápolna freskóinak világításán dolgoznak a Pannon Egyetemen

Veszprém - A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának Kutatócsoportja részt vesz a Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító innovatív nemzetközi projektben.

Balla Emőke

Dr. Schanda János professzor (jobbra), valamint a kutatás résztvevői, Csuti Péter és dr. Szabó Ferenc. Nevezetes projekt részesei (Fotó: Stiger Ádám)

A Sixtus-kápolna megvilágítását megújító Európai Unió által támogatott projektben öt ország hat intézményének szakemberei vesznek részt, így a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara.

A karon tizennégy kutatólaboratórium van, köztük a Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratórium, mely az optikai sugárzás, a fény- és színinger mérésével, a képi információ látásfiziológiailag és látáspszichológiailag helyes feldolgozásával, a multimédiás és virtuális megjelenítés informatikai kérdéseivel és alkalmazásaival foglalkozik.

A laboratórium és a kutatások vezetője dr. Schanda János, a Pannon Egyetem professzor emeritusa.

A professzor a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: a kutatások és megújító munkálatok célja a világhírű freskók jelenlegi állagának megőrzése úgy, hogy az optikai sugárzás ne károsítsa a felbecsülhetetlen festmények színét. A látogatók így a jövőben is eredeti színpompájukban élvezhetik a freskókat, További elvárás volt, hogy világítás pedig legyen energiatakarékos, ne csupán az anyagi megtakarítás és széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében, hanem azért is, hogy az így bevitt teljesítmény ne növelje a képek hőterhelését. Az eddigi nagy teljesítményű és fogyasztású izzólámpás és nagynyomású kisülő lámpás világítás helyett világító diódák (LED-ek) segítségével oldják meg a helyiség világítását. Schanda János szólt arról is, hogy a projekt érdekében elméletei számításokat, majd helyszíni vizsgálatokat végeztek Magyarországon, a Szépművészeti Múzeumban és az esztergomi várban, 2013 februárjában pedig a Vatikánban. A kutatók által javasolt fényforrásokat a Sixtus-kápolnába várhatóan 2014 februárjában szerelik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!