Hírek

2017.08.18. 13:50

A Somló hegy tetején magasodik államalapító királyunk emlékműve

SOMLÓ A nyolcas műútról csodálatos látvány tárul az utazó elé. A Somló, a bazaltpiramis égbetörő keresztjével rabul ejtő.

Civil Tudósítónktól

- A festői szépségű hegy tetején a Szent István király halálának 900. évfordulóján (1938) épült meg a kilátó. Szorgalmazója az a Schandl Károly, a Somlóvidék atyja, aki 1926-39 között Nemzeti Egységpártja programjával a devecseri járás országgyűlési képviselője volt. Tervezésével Medgyaszay István építészt bízták meg. (Ő építette az első szecessziós vasbeton színházépületet Veszprémben.)

A Somló hegyen található Szent István kilátó

A Szent István kilátó előtti lankás réten emelkedik az az emlékmű, amelyet 1998. augusztus 20-án avattak fel államalapító királyunk halálának 960. évfordulóján. Salamon Nándor Új Szent István-szobrok Nyugat-Pannóniában című értekezésében így mutatja be a Somló-tetői emlékművet: „Kiss Sándor szobrászművész Szent István-értelmezése az öreg, megfáradt király alakját helyezte a középpontba. A hatalmas fagerendákból ácsolt, áttört kereszt - Vadász György építész terve - árnyékában magasodik a megnyúlt, testi mivoltában láthatóan megfogyatkozott emberalak."

Államalapító királyunk emlékműve Fotó: Pesthy Márton

Számomra a megbillent koronás fej szenvedést kifejező arca a küzdelem feladását jelenti, s bizonyára egyetlen támasza a keresztbe vetett hite maradt.

Államalapításunk 1000. évfordulóján is jeles eseményről tudósíthattam a Naplót. 2000. augusztus 5-én a Somló csúcsán az óriási fakereszt tövében egész napos ünnepséget tartottak Fehérvári Károly hegyközségi elnök és Mód Miklós devecseri plébános kitűnő szervezésében. Az ökumenikus találkozón a történelmi egyházak képviselői mellett jelen volt Glatz Ferenc történész (akkor az MTA elnöke) és Harrach Péter szociális és családügyi miniszter.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!