Hírek

2015.06.25. 17:49

A süllő és a hekk harca: belekóstoltunk a Balatoni Hal- és Borünnep programjaiba

Balatonfüred – A balatoni halat ünnepeljük, miközben hekket eszünk a strandon. Amikor meg balatoni halat választanánk az étteremben, nem is biztos, hogy azt kapunk. Tudjuk - e egyáltalán, hogyan kell jó halételt készíteni?

Prevics Éva

Elkezdődött az idei Balatoni Hal - és Borünnep. Most mindenki megismerheti és megszeretheti a balatoni halakat, na és persze a hozzájuk illő minőségi helyi borokat. A programok központi helyszíne idén is Balatonfüred lesz, de Csopakon, Tihanyban és Paloznakon is várják rendezvények az érdeklődőket.

A sokak által kis borhétnek nevezett esemény minden évben tömegeket vonz már júniusban a Balaton-felvidékre.

Fotók: Stiger Ádám

Van-e elég hal a Balatonban? Miért ne vegyen rá mérget, ha balatoni süllőt kér az étteremben, azt is kap? Miért inkább hekket kínálnak a strandi büfékben és hogyan kell elkészíteni egy jó halételt? A Balatoni hal- és borünnep alkalmából ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Már az elején leszögezhetjük, hogy az első kérdésre nem tudni a választ. Azt ugyanis, hogy van-e megfelelő halállománya a Balatonnak, nem tudni. Erre vonatkozóan csak becslések vannak, a pontos felmérés ugyanis túl drága lenne – mondta a Naplónak a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke. 

Amit biztosan tudni, hogy a horgászok és a háziasszonyok körében is a ponty a legnépszerűbb. Ezt a halat régóta telepítik is a Balatonba. Táncsics Aladár úgy fogalmazott: az utóbbi években annyit javult a vízminőség, hogy lassan éhen halnak a halak. A Balatonból halászni, horgászni kereskedelmi céllal nem lehet. Balatoni hal úgy kerül a családi asztalokra, hogy a Balaton melletti kisebb tavakban tenyésztik ezeket, az eladás onnan már megengedett. Táncsics Aladár elmondta: vendégként is érdemes bizonyos fenntartásokkal érkezni egy étterembe, nem biztos ugyanis, hogy amit balatoni süllőként kínálnak, minden esetben valóban az is. Az olcsóbb külföldi áru ugyanis csábító tud lenni a vendéglátósok számára. A strandon és büfékben még mindig a hekk a legnépszerűbb hal, nem véletlenül, hiszen szálkamentes és nagyon finom. Sok turistában fel sem merül, hogy nem balatoni halat eszik, mikor hekket vásárol, hiszen lépten-nyomon ezzel a fajtával találkozik a Balatonnál. A büfések sem véletlenül kínálnak hekkett a például szintén finom keszeg helyett – mondta Táncsics Aladár.

Amíg ugyanis a keszeg tömege a sütés és hő hatására két három dekagrammot csökken, úgy a hekké ugyanennyivel nő. Így nyilván üzleti érdekük úgy kívánja, hogy hekket adjanak el. A rutinos horgász és lelkes szakács arra bíztatja a háziasszonyokat, hogy bátran nyúljanak a balatoni halakhoz. Irdaljanak kínai bárddal és akkor a szálkával sem lesz gondjuk. Panírozzanak zacskóban, használjanak durvább szemű zsemlemorzsát, tegyenek a hal hasába fűszereket, és süssék olaj helyett zsírban a halat.



A Balatoni hal- és borünnep borbemutatókkal borvásárral, balatoni halételekkel egész hétvégén várja a vendégeket. A finom halak mellett jó borokat is lehet kóstolni. A lakoma mellé pedig többféle programmal is készültek a szervezők. Fellép a Balatonfüred Néptánc Együttes és a Muzsikás Együttes is a balatonfüredi nagyszínpadon. A program keretein belül rendezik meg a Sárkányhajó roadshow-t és a Nemzetközi gitárfesztivált is a városban. Nemcsak Balatonfüreden, Csopakon, Paloznakon és Tihanyban is lesznek programok. Kézműves foglalkozásokkal, népi gyerekjátékokkal, őstermelők portékájával csábítanak, Csopakon a halászléfőző verseny után szombaton este hat órára egy közös koccintásra is várnak mindenkit a strandra. Az olaszrizlinget helyi borászok szolgáltatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!