Hírek

2012.11.22. 06:53

A szemétdíjról vitáztak Balatonfűzfőn

Balatonfűzfő – Nem állapodott meg legutóbbi ülésén az önkormányzat a Vertikál Zrt.-vel a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására vonatkozó jövő évi árképzésről.

Varga Domokos Péter

Kontics Monika, az önkormányzat pénzügyi, településfejlesztési és humán bizottságának elnöke a napirend tárgyalásakor elmondta, a Vertikál Zrt. szerint 2827 ingatlanból szállítják el a hulladékot, míg az a szám a polgármesteri hivatal felmérése alapján 3226. Szerinte az árképzés szisztémája is rossz, mivel a mostani rendszer alapján a polgárok azt hiszik, a térítési díjért nekik hetente meg termelniük 120 liter szemetet. Javaslata szerint a gyártelepi városrészben 104, Fűzfőfürdőn és Tobrukban 52, az üdülőkben pedig 27 legyen az ürítések száma.

Szanyi Szilvia azt kérte, tisztázzák pontosan, mennyit a díjtétel azokon a településeken, ahol a fizetendő összeg az ürítések számától is függ. Szerinte mindenütt elég lenne a heti egyszeri ürítés. Választ szeretne kapni arra is, Balatonfűzfőn miért fizetnek többet 8-9000 forinttal is ugyanannak a szolgáltatónak ugyanazért a szolgáltatásért, mint Litéren. Nem érti, miért épül bele a szemétdíjba leendő szolgáltatónak fizetendő 31 forint ürítésenként. Erdősi Gábor úgy vélte, a hulladékszállítási problémára megoldást majd az új szolgáltató belépése hozhat, ő is úgy látja, elég a heti egyszeri ürítés. Dr. Varjú Lajos azt hangsúlyozta, a díjat éppen a konkurencia megléte tartja alacsonyan, a környező települések nagy részén már ma is jóval magasabb a szemétdíj. A betegség miatt hiányzó polgármester helyett az ülést levezető Váróczi Kálmánné alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, az önkormányzati rendelet módosítása előtt meg kell egyezni a szolgáltatást végző Vertikál Zrt.-vel.

A Vertikál Zrt.-t Schubert Viktor létesítményvezető és Bakonyiné Lentsés Ildikó kommunális irodavezető képviselte. Többek között elmondták, Fűzfőn most a lakosság számára fenntartható legolcsóbb rendszerüket alkalmazzák. Litéren azért olcsóbb a szolgáltatás, mert ott nincs hulladékudvar és zöldhulladék-szállítás. Azt is közölték, Fűzfőn eddig 11 millió forint díjhátralékot adtak át az önkormányzatnak. Annak ellenére, hogy ez adóként behajtható, ebből idén összesen 35 ezer forintot kaptak meg.

A képviselők végül is arról hoztak döntést, hogy folytatni kell az egyeztetést a Vertikál Zrt.-vel, de a megbeszélés a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott pontos tényekre és adatokra épüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!