Hírek

2006.02.23. 15:13

A szlovákok vonakodnak betartani a szigorításokat, az olaszok segélyezik a baromfitartókat

Pozsony/Róma (MTI/TA SR/APA) - A madárinfluenzával kapcsolatos elsõ állategészségügyi ellenõrzések Szlovákiában azt mutatják, hogy a baromfitartók vonakodnak betartani a kór terjedésének megelõzésére hozott központi intézkedéseket.

Mórocz Zsolt

Az intézkedések sorában a legszigorúbb, hogy a szárnyasokat minden oldalról el kell zárni és el kell különíteni a környezettõl. A felügyelõk azt a körzetet keresték fel, amely beleesett a fertõzött vadmadarak megtalálásának három kilométer sugarú elkülönítési területébe: a felkeresett 20 baromfitartó közül csak négy tartotta be a szárnyasok elzárására vonatkozó rendeletet.

rn

Csütörtökön egyébként szlovák állategészségügyi laboratóriumok megerõsítették, hogy a korábban talált, elhullott vadmadarak az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzzsel voltak fertõzöttek. A mintákat további elemzésre brit laboratóriumokba küldték.

rn

Idõközben Olaszországban a parlament alsóháza 100 millió eurós rendkívüli segélyt szavazott meg a súlyos helyzetben levõ baromfiágazat számára. A szenátusi szavazás szombatra várható, de ez már csak formalitás. Olaszországban az elmúlt hetekben 55 százalékkal visszaesett a fogyasztás, 40 százalékkal mérséklõdött az ár, s legalább 30 ezer ember vesztette el állását emiatt. A kór február eleji olaszországi megjelenése óta az ágazat bevételei mintegy félmillió euróval csökkentek.

rn

Az olasz baromfitartók piaci helyzetének javítása végett a múlt héten a fagyasztott baromfi esetében 100 kilogrammonként 30 euróra emelték az exporttámogatást a korábbi 26 euróról. Mivel az uniónak nincs e célra elkülönített segélyezési kerete, az olasz mezõgazdasági miniszter már a múlt héten közölte, hogy akár uniós jóváhagyás nélkül is segítséget nyújtanak a baromfiágazatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!