Hírek

2015.08.27. 07:26

A vaddisznók gps-szel - A jeladó bizonyítja, hogy helyben maradnak

Balatonfüred – Szűk területen mozognak, és az elhanyagolt ingatlanokat keresik a Balaton-felvidéken gps-szel megjelölt vaddisznók. A területek rendbetétele javarészt megoldást jelentene a lakossági problémákra.

Tremmer Tamás

A Balaton-felvidéken 3-4 évvel ezelőtt hirtelen nagy lakossági problémát jelentett a belterületeken, zártkertekben, tóparti lakó-, és nyaraló ingatlanoknál megjelenő vaddisznó, és az ezzel együtt járó károkozása. A Veszprém Megyei Vadászkamara szervezésében a térségi vadgazdálkodók intézkedési tervet dolgoztak ki. Ennek során a Bakonyerdő Zrt. vállalta, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetével együttműködve, a legújabb technikai vívmányokat kihasználva, gps-es nyomkövetővel jelölnek meg néhány egyedet, amelyek mozgását ily módon folyamatosan követni tudják - tájékoztatott Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. balatonfüredi erdészetének  igazgatója, aki egyben kamarai alelnök. Mindezt azért tartották fontosnak, mert ezáltal tapasztalatokat szerezhetnek arról, hogy az év egyes időszakaiban mely területeket foglalja el a vaddisznó. És ha ezzel tisztában vannak, akkor terveket lehet készíteni arra, miként előzzék meg a lakossági problémákat.

Örvényes határában kapott jeladót az egyik vaddisznó koca. Archív fotó

2013 májusában Örvényes határban, majd fél évvel később Csopak  határában fogtak be egy-egy kocát, amelyeket jeladóval szereltek fel. Az eddigi tapasztalatok egyértelműen azt igazolják, hogy a vaddisznók szűk körben mozognak, és azokat a területeket részesítik előnyben,ahol az ingatlant nem a rendeltetésének megfelelő művelési ág szerint használják. Ezek az elhanyagolt, gazos, elbokrosodott területek nappali nyugvóhelyként, éjszakai táplálkozó helyként, esetleg víznyerő helyként egyaránt megfelelnek számukra, ráadásul háborítatlanul tudnak itt tartózkodni. És itt általában a vadászatra jogosultnak sem jogi, sem szakmai lehetőség nincs arra, hogy fegyvert használjanak az elűzésükre.

Szekrényes Tamás kifejtette, a problémát azzal lehet megelőzni, hogy az érintett területet a tulajdonosaik rendbe rakják. A balatonfüredi önkormányzattal, illetve a járási hivatallal abban állapodtak meg, hogy hatósági felszólításokat küldenek ki, melynek eredményeként a napokban a város határában megkezdődik egyes területek kitisztítása. Ebben a Bakonyerdő Zrt. is vállal közreműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!