Hírek

2012.04.21. 16:57

A vasutat nem adják!

Megyei körkép - Rendhagyó módon gőzmozdony közlekedett a Veszprém-Győr közötti hegyi vasútvonalon. Nem véletlen e különlegesség, szombaton ismét megtartották a Bakonyvasút napját.

Tremmer Tamás

Az elmúlt években sikerült egységbe kovácsolni a civileket, a 11. számú, Győr–Veszprém közötti vasútvonal menti településeket, az összefogás eredményeként sikerült megmenteni a bezárástól a szárnyvonalat. A „hőstettre” minden év április közepén, a Bakonyvasút napjával emlékeznek.

Idén ez alkalommal Budapestről Veszprémbe, ezt követően Zircen át Győrbe (és vissza) közlekedett a Déli Vasút 109-es sorozatszámú zöld színű gőzmozdony vontatta nosztalgia és élményvonat. A kétórás győri, valamint a visszaúton a 45 perces zirci tartózkodás idejére meglepetésprogramokkal készültek a szövetség tagjai.

- Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer a saját kormányunkkal szemben kell megvédenünk a 11-es vasútvonalat, mondta dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes a zirci központi ünnepségen, ahol kerékpártárolót is avattak, a váróteremben pedig vasúttörténeti kiállítás nyílott.

Bödecs Barna, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke felidézte, a kormányok költségmegtakarítási intézkedéseinek következtében 2004. óta folyamatosan fel kell lépni a vonal megmentéséért. Ez az összefogás hozta létre a szövetséget is, amely olyan erős, hogy most is sikerült egészséges kompromisszumra jutni az Orbán-kormánnyal.

- A vonalat nem adjuk a rozsdának! – fogalmazott keményen Berki Zoltán a szövetség ügyvivője. Reményét fejezte ki, hogy az idei volt az utolsó fenyegetés az egyes szakaszán műemléki védettség élvező vasútvonal létével kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!