Hírek

2014.12.29. 18:55

A vég kezdete a bányában

Veszprém - 1989-ben a Minisztertanács úgy döntött, hogy Nyirád térségében 1990. június 30-án be kell fejezni a bauxitkitermelést. A Veszprém megyei község lakosságát a bauxitbányászat megszűnése fokozottan sújtotta.

Balassa Gergő

A Bakonyi Bauxitbánya Vállalatnál a hatalmas munkát október végére tervezték meg. Iza II. és III. aknaüzemeknél a fokozott ütemű kitermelés mellett már megkezdték a felhagyott, leművelt területek berendezéseinek kiszedését, a vágatok tisztítását. A tervek szerint a jövő év júliusától mintegy négy hónap alatt takarítják ki deáki és Iza-majori aknaüzemekben a vágatokat, sok tízmillió forint értékű berendezést bontanak le, szállítanak a felszínre. Ebben az időszakban naponta 85 -90 bányász dolgozik, hogy a követelmények szerint hagyjanak fel a termeléssel és az aktív vízvédelemmel. A bányahatóság, a köjál, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei a bányavállalat munkatársaival közösen adhatnak engedélyt a vágatok elárasztására.


A vég kezdete. Több mint nyolcszáz négyzetméternyi területről kell eltávolítani az olajjal szennyezett anyagokat
Fotó: archív, Péterfay Endre

A munkára jellemző: ez idáig 5 ezer méter vágatból kell leszerelni a szállítószalag-rendszert, meghajtómotorokat, a biztonsági berendezéseket. El kell távolítani és felszínre hozni 10 ezer 800 méter csövet, 44 kilométer kábelt és 800 -900 négyzetméter területről mintegy 600 köbméter olajjal szennyezett anyagot. A közelmúltban megkezdett és folyamatosan végzett munka pillanatait a Napló fotóriportere, Péterfay Endre örökítette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!