Hírek

2013.07.17. 18:10

A vitorlázás és a Balaton ünnepe

A jövő héten utoljára rendezik meg a Kékszalag Balaton kerülő vitorlásversenyt a hagyományos szabályokkal, jelentették be a szervezők egy korábbi döntés alapján szerdai sajtótájékoztatón.

Győrffy Árpád

Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) közelmúltban megválasztott elnöke elmondta, hogy jól haladnak az előkészületek mind a verseny vízi részének, mind a kapcsolódó parti programoknak a megszervezésében. Európa legrégebbi és leghosszabb pályán futott tókerülő vitorlás versenyének töretlen a népszerűsége, az idén is várhatóan több mint 3000 vitorlázó versenyez majd mintegy 600 hajóval.

Egy igazi fieszta, a Balaton egyik legnagyobb ünnepe - mondta az elnök, aki bejelentette azt is, hogy maga is hajóra száll társaival jövő csütörtökön.

A sajtótájékoztatót nyitó dr. Bóka István polgármester elmondta, hogy a Kékszalag verseny különös jelentőségű a város életében, mert ezek azok a napok, amikor az augusztus 20. eseményekhez hasonlóan teljesen megtelik Balatonfüred. Az önkormányzat ennek megfelelően foglalkozik az üggyel, igyekszik a lehető legjobb házigazdája lenni a versenynek.

 

Dr. Bóka István és dr. Kollár Lajos a Kékszalag sajtótájékoztatóján (Fotó: Győrffy Árpád)



A polgármester azt kívánta a szervezőknek, résztvevőknek, hogy legyen ez a vitorlázás igazi ünnepe, és legyen jó szelük is a versenyzéshez. Július 25-én 45. alkalommal kerül sor Kékszalag versenyre, egy négy évvel ezelőtt hozott vitorlás szövetségi döntés szerint ez lesz az utolsó olyan balatoni tókerülő verseny, ami csak egytestű hajók vehetnek részt.

Az MVSZ elnökségének négy évvel ezelőtti döntése fokozottan lebontotta a részvételi korlátokat, így 2014-től bármilyen, 25 négyzetméternél nagyobb alap vitorlafelülettel bíró vitorlás hajóval versenyezni lehet. Kollár Lajos szólt arról is, hogy az idén minden eddiginél jobban fognak ügyelni a verseny tisztaságára.

Így például éjjel látó, hőkamerás távcsövekkel is figyelni fogják, hogy senkinek se jusson eszébe motorral rásegíteni a szélre. Bagyó Sándor, a mentési háttért biztosító Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki csak megfelelően felkészített hajóval, megfelelő állapotban és felkészültséggel vegyen részt a versenyen.

A hagyományoknak megfelelően a Kékszalag előtt egy nappal az idén is megrendezik az utánpótlás-versenyzők Balaton és Tihany közötti túraversenyét. A Kékpántlikán 80-100 vitorlás részvételét várják a megfelelő hajóosztályokból. A versenyekkel párhuzamosan a parton különböző programokat rendeznek, köztük borfesztivált 57 kiállítóval. Az ország és a világ minden részéből, még Kínából is lehet majd kóstolni a nyárra hangolt italokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!