Hírek

2016.03.01. 14:41

A vitorlázás mindenkié! Új magazinnal bővült a PLT lapcsaládja

A jogelődjével együtt immár több mint negyvenéves múltra visszatekintő Vitorlázás Magazinnal bővült februárban a Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelenő lapok palettája. A változás hatásairól beszélgettünk a kiadó és a Magyar Vitorlás Szövetség vezetőjével, valamint a magazin régi és új főszerkesztőjével.

Napló-információ

Új szelek kezdenek fújni a vitorlázás világában. Egyre többen ismerkednek meg a forradalmi változásokon átmenő hajózással, a Balatonon rendre nyílnak az egyre szebb és újabb kikötők. Egyre több pénz áramlik a sportágba, amely ennek köszönhetően egyszerre lesz egyre elegánsabb illetve extrémebb és látványosabb – hiszen a mai sporthajók többsége egy méterrel a víz fölött repülve száguld hihetetlen sebességgel.

Mindezzel összefüggésben a vitorlázás egyre inkább mindenkié – elsősorban ebben ért egyet a szövetség és a kiadó vezetője, valamint a magazin régi és új főszerkesztője. Maga a kiadvány a nyugat-magyarországi régióban meghatározó piaci helyzetben lévő Pannon Lapok Társasága tulajdonába került idén februárban – és ez a változás is a nyitás irányába mutat.

– A Vitorlázás Magazin megvásárlása jól átgondolt üzleti lépés volt, hiszen a lapot a hazai prémiumpiac egyik kiemelkedő hatékonyságú termékének tekintjük. Ráadásul nagyrészt éppen abban a régióban éri el olvasóit (a balatoni hajósokat), ahol a PLT eddig is komoly piaci pozíciókra tett szert – fogalmazott Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. ügyvezetője az akvizíció hátterével kapcsolatban. – A PLT helyi beágyazottságával sokat tehet a magazin üzleti eredményeinek javítása érdekében és fordítva: a Vitorlázás Magazin is segítheti a kiadót abban, hogy új partnerek felé nyisson.

A vezérigazgató hozzátette: a döntés ugyan üzleti alapokon nyugszik, de a kiadónál azzal is tisztában vannak, hogy a magazin segítségével hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a vitorlázás világa is egyre több ember számára legyen elérhető, vagy legalábbis testközelből megtapasztalható a jövőben.

Ez a törekvés egybecseng a Magyar Vitorlás Szövetség elképzeléseivel is. Az MVSZ ugyanis az utóbbi években újraértelmezte saját feladatkörét, és egyre nagyobb szerepet vállal – például az utánpótlás-nevelésen keresztül – a vitorlázás háttérbázisainak erősítésében. Ennek keretében a szövetség jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy a Balaton régióban minél több gyerek ismerkedjen meg a sportággal az iskolákkal közös programok és táborok keretében. – A Magyar Vitorlás Szövetség egyértelmű célkitűzésének tekinti, hogy népszerűsítse a vitorlázást és annak kultúráját hazánkban, azon belül elsősorban a Balaton környékén. Tisztában vagyunk vele, hogy ez sosem lesz olyan tömegsport, mint például a foci, de az biztos, hogy sokkal többen vitorlázhatnának, mint ahányan ezt ma teszik – mondta Kollár Lajos, az MVSZ elnöke, aki szerint a PLT hatékony segítséget nyújthat a szövetségi elképzelések megvalósítása során.

– Egylapos kiadóként elértük a plafont – mondta Dénes D. István, a magazin korábbi főszerkesztője és kiadója, aki tanácsadóként továbbra is részt vesz a Vitorlázás Magazin irányításában. – 15 év folyamatos fejlesztéseivel, lapszámonként 25–30 ezer olvasót elérve a hajós lappiac meghatározó szereplőjévé tettük a Vitorlázás Magazint, de a továbblépéshez már nem álltak rendelkezésünkre a szükséges anyagi és főként marketingeszközök. Megnyugtató számomra, hogy olyan kiadó viszi tovább a lapot, amely jól ismeri a nyugat-magyarországi piacot, s amely nem csak professzionális kiadói hétterével segítheti a magazin további eredményes működését, fejlődését, hanem napilapjaival és honlapjaival sokat tehet a vitorlázás népszerűsítéséért is.

A PLT színre lépése pozitív fejlemény lehet a vitorlázás területén működő vállalkozások és szervezetek mellett a lazább szálakkal kapcsolódó (a hajóforgalmazóktól az idegenforgalomig széles spektrumot lefedő) piaci szereplők számára is, hiszen immár nem csupán egyetlen magazinnal, hanem akár a kiadó más sajtóorgánumait is kihasználva, az eddiginél is hatékonyabban juttathatják el üzeneteiket a célközönséghez.

– A vitorlázás nem csupán sport, hanem életforma, ezért az a célunk, hogy minél inkább nyissunk a világra – fogalmazott Lénárt Attila, a lap új főszerkesztője, aki jelentős magazinkészítési tapasztalattal rendelkezik, és 15 éve publikál a hazai hajós magazinokban. – Az a célunk, hogy a lap színvonalát megőrizve növeljük az olvasótábort, ugyanakkor új üzleti partnereket találjunk a balatoni régióban tevékenykedő vállalkozások, valamint a prémium termékek és szolgáltatások forgalmazói körében. Ezzel összhangban fiatalosabbá formáljuk a magazint, de ez egy evolúciós folyamat lesz, nem pedig revolúció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!