Hírek

2016.01.13. 20:47

A vörösiszapper statisztikája

Veszprém - Január 28-29-re tűzte ki az ítélethirdetést elsőfokon a vörösiszap-katasztrófa néven ismert ügyben a bíróság - derült ki az eddigi eljárások mérlegelésekor szerdán.

Napló-információ

A Veszprémi Törvényszéken tartott tájékoztatón Némethné Szent-Gály Edit törvényszéki elnök Maka Mária és Varga Gábor kollégiumvezetők társaságában elmondta, polgári-közigazgatási-munkaügyi-felszámolási ügyszakban 486 ügyben - köztük nagy terjedelmű és bonyolult polgári peres eljárásokban - kellett döntést hozni.

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke hozzátette továbbá, a polgári, közigazgatási, munkaügyi, felszámolási ügyszakban, az összesen 486 ügyben, köztük nagy terjedelmű és bonyolult peres eljárásokban kellett döntést hoznia, melyek többsége érdemi befejezéssel zárult. Jelenleg is folyamatban van a Magyar Alumínium Zrt. ellen indult felszámolási eljárás, amelynek befejezése elsősorban a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ - fogalmazott az elnök.

Némethné Szent-Gály Editaz eljárás eddigi iratai mellett 
Fotó: Penovác Károly

Tájékoztatójából kiderült továbbá, a büntetőügy vádirata 2012. január 19-én érkezett a bíróságra, amelyet a bíró - tekintettel a mintegy 60 ezer oldal terjedelmű nyomozati iratra - több hónapos intenzív felkészülést, majd a 2012. június 27-én megtartott előkészítő ülést követően 2012. szeptember 24-én kezdett el tárgyalni.

Elhangzott még az eljárás mérlegelésekor az is, hogy az említett időszak óta a bíróság az ügyet folyamatosan, összesen 248 tárgyalási napon keresztül tárgyalta, amelyből 123 teljes napon szakértői bizonyítást folytatott. Ülnökváltás miatt kilenc tárgyalási napot, védői, vádlotti, valamint ülnöki betegség miatt összesen 13 tárgyalási napot kellett elhalasztani, illetve megismételni. A 7176 oldalnyi jegyzőkönyv elkészítése mintegy 10 250 jegyzői, valamint 375 informatikusi munkaórát vett igénybe azzal, hogy az üggyel kapcsolatos adminisztratív feladatokat legalább két bírósági jegyző és egy bírósági titkár végezte folyamatosan. 

- A tárgyalási hanganyag 752 órás, a tárgyalás pertartamát pedig a bírói szakban előterjesztett bizonyítási indítványok rendkívül nagy száma indokolta: az ügyész 49, a vádlottak és védőik 78, azaz mindösszesen 127 bizonyítási indítványt jelentettek be - hangsúlyozta a Veszprémi Törvényszék elnöke. Kiderült az is, hogy a bírósági szakban a tárgyalások megkezdése óta 11,3 millió forint fordítási és tolmácsköltséget, 6,3 millió forint védői díjat, valamint 18,6 millió forint szakértői díjat, összesen 36,2 millió forint bűnügyi költséget előlegezett és fizetett ki a Veszprémi Törvényszék.

A sajtótájékoztatón Varga Gábor, Némethné Szent-Gály Edit és Maka Mária


Kérdésekre válaszolva többek között elhangzott, a nagy ügyek nem kerülik el Veszprém megyét, a törvényszéki elnök példaként említette meg a meggyilkolt kézilabdás legenda, Marian Cozma ügyét. A vörösiszap-katasztrófát érintő eljárás kapcsán rámutatott, az évek óta tartó eljárást nem zavarta meg semmilyen váratlan, illetőleg zavaró esemény, rendben történt minden. Az évek óta tartó tárgyalást tekintve azt mondta, szükség volt ennyi időre. 

Ismert, hogy a Mal Zrt. Ajka melletti vörösiszap-tározója 2010. október 4-én szakadt át, melynek következtében a vád szerint közvetlenül nyolc ember meghalt, 227 személy pedig megsebesült. A lúgos, maró anyag elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Az ügynek összesen tizenöt vádlottja van, az utolsó szó jogán valamennyien ártatlannak nevezték magukat, és felmentésüket kérték a vád alól. Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész valamennyi vádlottal szemben letöltendő szabadságvesztés büntetést indítványozott a bíróságon. B. Z.-t és társait különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!