Hírek

2017.03.12. 21:15

Közösségeket épített - Végső búcsú Abonyi Gábor huszár ezredestől

Veszprém - Családtagok, barátok, tisztelők népes tábora búcsúztatta Abonyi Gábor hagyományőrző huszár ezredest, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség alapító tagját, a Sándor Huszárok Lovas Klubjának elnökét az Erzsébet ligetben.

Müller Anikó Hanga

Az emlékezők fejet hajtottak az előtt az ember előtt, aki hazánk és kultúránk avatott képviselője volt a világ számos országában. Társa, Kolti Helga színművésznő Petőfi Magyar vagyok című verséből mondott részleteket. A bajtárs Somogyi Győző Kossuth-díjas művész így emlékezett: - Abonyi Gábor egyike volt azoknak, akik elsőként indították Magyarországon a katonai hagyományőrző mozgalmat. Igazi snájdig huszártiszt volt, elsőrendű lovas, kitűnő táncos.

Kovács Péter, a Magyar Hagyományőrség egykori főtitkára hangsúlyozta, a katonai hagyományőrzésben nemcsak a gyakorlati feladatokat végezte, de azt magasabb szintre emelve a szellemi hagyományőrzésben is gondolkodott. Márfi Gyula érsek kiemelte, gondolkodásukban közös volt a ki a múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli elv.

Kolti Helga, a huszár ezredes társa vette át a posztumusz Pro Comitatu-díjat Fenyvesi Zoltántól, a megyei közgyűlés alelnökétől Fotó: Penovác Károly

A Herendi Porcelánmanufaktúrában készítették az Abonyi Gábor hamvait tartalmazó urnát. Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója személyes hangvételű emlékezésében elmondta, a huszár ezredes jeleket hagyott önmagából a jövőnek. A Posztumusz Pro Comitatu-díjat Fenyvesi Zoltántól Kolti Helga vette át. Porga Gyula polgármester méltatásában elmondta, az elhunyt a lovas hagyományok ápolójaként nemzeti és helyi közösségek építőjeként élte életét. A Magyar Hagyományőrség nevében a Sissy-szobornál Kovács Péter és Kovácsné Nyíri Nikolett koszorút helyezett el.
A búcsúzáson közreműködött a Légierő Zenekar.

A résztvevők virágaikat Abonyi Gábor katonai ládájába helyezték, mely minden útjára, így az utolsóra is elkísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!