Hírek

2014.05.20. 19:01

Adakozás zongorára

Veszprém – A zenekedvelők felajánlásaiból a város hangversenyzongorát vásárol. A Közadakozás a veszprémi hangversenyzongoráért jótékonysági kampányt kedden este a Hangvillában mutatták be, a kampány arcával, Vásáry Tamás zongoraművésszel.

Balla Emőke

Veszprém zenei város, magas színvonalú zenei élettel, együttesekkel. A tavaly átadott Hangvilla sokak álmát váltotta valóra, a koncertterem kiváló akusztikáját zenészek és hallgatók tapasztalhatták. Hangversenyzongora azonban hiányzik, ezért a Veszprémi Hangversenyteremért Közhasznú Alapítvány a Veszprémi Turisztikai Egyesülettel közösen, civil közreműködők részvételével közadakozást indít. A közadakozás mellé állt Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, aki a jótékonysági kampány kedd esti projektnyitóján Liszt és Beethoven műveit játszotta a közönségnek. A zongoraművésszel Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője beszélgetett.

Vásáry Tamás zongora-művész, a kampány arca (Fotó: Penovác Károly)

 

Mészáros Zoltán, a projektnyitó moderátora, a Veszprémi Turisztikai Egyesület tiszteletbeli elnöke elmondta: a hangversenyzongora 88 billentyűje gazdát keres, egyenként 240 ezer forint értékben. Többen  – magánszemélyek és társaságok – tettek felajánlásokat, eddig 3 millió 370 ezer forint gyűlt össze.

Porga Gyula polgármester  bejelentette, megvásárol egy billentyűt. A Petőfi Színház is közadakozásból épült, a veszprémiek akkor is, ma is áldoznak a kultúrára, ez a  közösség erejét mutatja. Külön kiemelte, hogy helyi civil szerveztek kezdeményezték a  zongora vásárlását.

Péterné Rózsa Mária, a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány alapítója 2006-ben hozta létre az alapítványt, ő maga aktív művelője a zenének, Veszprém Város Vegyeskarával a külföldi turnékon számtalan csodálatos hangversenyteremben énekelhetett. Úgy gondolta, az alapítvány létrehozásával szerény lehetőségeikkel elősegíthetik a kitűzött célt.

Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke úgy fogalmazott: „szeretjük a városunkat, a kultúrát, a zenét és tenni akarunk érte”. Számára nagy élmény volt az összefogás, az együtt gondolkodás egy közös cél érdekében. Minden támogató az első hívó szóra melléjük állt. A jótékonykodás eddig sem volt ismeretlen fogalom a városban, hiszen így jött létre a Petőfi Színház épülete, a Laczkó Dezső Múzeum, a bakonyi ház, a Davidikum. Reményeik szerint így lesz zongorája a városnak. Fontos, hogy a felnövekvő generációk is megismerkedjenek az igényes zenével, ezért szervezik vasárnaponként a Zenematinét.

A Pannon Lapok Társasága társadalmi felelősségvállalása jegyében rendszeresen karol fel jótékonysági kezdeményezéseket. Ott volt az ország legnagyobb ipari katasztrófájánál, gyűjtést szervezett a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, több beteg gyermek gyógykezeléséhez gyűjtött támogatást. Kiemelt média támogatóként most egy kulturális misszió mögé áll, mondta Németh F. Bernadett, a Napló megbízott főszerkesztője.



Kováts Péter, Vásáry Tamás, Péterné Rózsa Mária, Porga Gyula, Neubauer Sándorné és Németh F. Bernadett a közadakozás projektnyitó sajtótájékoztatóján, közönségtalálkozóján a Hangvillában (Fotó: Penovác Károly)


Albóciné Ábrahám Gabriella építész, a Hangvilla épületének tervezője kollégái nevében számolt be arról, hogy legjobb szakmai tudásukkal és szívük szeretetével végezték a tervezési munkát; a Gizella díjjal a hat alkotónak járó 120 ezer forintnyi Balatoni Koronát felajánlják a zongora megvásárlásához.

A legjobb márkájú zongora, a Steinway megvásárlásához az elkövetkező évben több rendezvényt szervez a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány és a Veszprémi Turisztikai Egyesület, terveznek például huszonnégy órás zongorázást. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület szervezésében egy finn zongorista és a  Helsinki vonószenekar ad  majd koncertet, a Zonta klub hagyományos adventi hangversenyének bevételét ajánlotta fel a nemes cél érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!