Hírek

2015.09.13. 07:19

Ahova visszatérnek a fiatalok - Monostorapátiban már hosszú évek óta nem csökken a lélekszám

Monostorapáti - A környékbeli kisebb települések között is jelentős a szerepe a községnek, ahol van jövője az óvodának, iskolának. Innen, ha el is költöznek a fiatalok, előbb-utóbb visszatérnek. De leginkább el se mennek.

Tóth B. Zsuzsa

A csaknem 1200 lelkes település polgármestere, Takács Péter is visszatalált, hogy Monostorapáti erősségeit fokozza.

- Azon vagyunk, hogy aki akar, letelepedhessen nálunk. A Balaton-törvény miatt most csak egy-két építési telek van, pedig keresik a házhelyet a fiatalok. A régi házakat is felújítják, sokan a közeli városokból költöznek hozzánk. Évek óta nem csökken a létszám az óvodában, iskolában, szerencsére van elég hely - mondja a polgármester. A kétcsoportos óvodát a társulás tartja fenn, Hegyesd, Vigántpetend, Kapolcs és Monostorapáti osztozik a feladaton. Az iskola ugyancsak ellátja a körzetet, az említett falvakon kívül Taliándörögd diákjai is itt tanulnak. A több mint százéves épületet mára kibővítették, de egy korszerűsítés és egy tornaterem kialakítása nagyon időszerű lenne a mintegy 150 diákot befogadó intézményben.

A település iskolájába a közeli falvakból is járnak gyerekek

- Egészségügyi ellátásunk rendezett. Van háziorvos, fogorvos, gyógyszertár, posta, több élelmiszerbolt. Két hete kilencszemélyes falugondnoki gépkocsira tettünk szert pályázati segítséggel. Jó szolgálatot tesz az ebédszállításban, a gyerekek és az idősek fuvarozásában. A helyben levett vért is ezzel szállíthatjuk a tapolcai laborba. Persze, feladat is van bőven. A csapadékvíz elvezetése terén például, hiszen a patak tavaly kétszer is villámárvízzel lepett meg bennünket. Időszerű a belterületi vizesárkok felújítása, és három utcát kell aszfaltoznunk. Ami pedig a fejlesztéseket illeti, a kulturális-történelmi múlt bemutatása terén hír, hogy elkezdődött az Almád monostor feltárása. A megtartó erőt a főzőkonyhánk és az egészségház felújítása, korszerűsítése, egy közösségi étkező kialakítása is növelheti. Pályázati lehetőségeket keresünk a megoldáshoz - sorolja a tennivalókat Takács Péter.

A monostorapáti óvodában két csoportban cseperednek a gyerekek

Közben kiérünk a falu fölötti szőlőhegyre, ahol sokan éppen most szüretelnek. A Schenek család tagjai éppen végeztek a munka dandárjával. A faluhoz kötődő fiatalok egyike Schenek Tamás, aki párjával együtt úgy döntött, hogy a községben marad.

- Itt élnek a szüleim is, a munkahely szintén megoldott helyben. Technikusként dolgozom, megállapodtam a munkakeresésben, miután megtaláltam a számításomat. A munka mellett van szabadidőm, így a családdal, barátokkal volt időm felújítani csaknem százéves pincénket. Szeretünk itt lenni, ebben a környezetben öröm a munka, amit próbálunk úgy szervezni, hogy egy-egy feladat után legyen idő poharazgatni. Már csak egy bástya építése és a térkövezés van hátra, tavasszal elkészülünk - mutatja Tamás a pincét, amely a hegy egyik legnagyobb borospincéje.

Schenek Tamás a községben szeretne élni ezután is. Családját ideköti a szőlő, valamint a szőlőhegy egyik legnagyobb borospincéje Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szőlőművelés a lakosságnak munkát ad tavasztól őszig, de az ittenieket egyébként is a szorgalom jellemzi. A két nagyobb foglalkoztató cég mellett sok kisebb vállalkozás is ad munkát a monostorapátiaknak. Szabadidejükben pedig rendben tartják házaikat, környezetüket. Itt az idősek körében még él a hagyomány, hogy a májusi búcsúra lefessék a kerítést, rendbe tegyék a ház homlokzatát. A fiataloknak pedig mindez jó példa. De olvasni is szeretnek. A művelődési központ és könyvtár vezetője, Stiglicz Rita örömmel mondja, hogy az intézményt minden korosztály aktívan használja.

A helyi művelődési ház vezetője, Stiglicz Rita, és Takács Péter, a község polgármestere a könyvtárban

- Itt van a teleház is, amelynek számítógépeit folyamatosan használják a gyerekek, de az ingyenes tanfolyamon az idősek ugyancsak megtanulták az alapokat. A nyári időszakban pedig sok külföldi jön, hogy kapcsolatba lépjen az otthoniakkal. A könyvtárban a jeles napok apropóján játszóházakat rendezünk, amellett részt veszünk a tapolcai könyvtár pályázatain, rendezvényein. A gyerekek ott vannak a szavalóversenyeken, író olvasó találkozókon. A rendszeresen szervezett túrákra szép számmal elmennek - mondja Rita, aki a sok program mellett még arról is gondoskodik, hogy az idősek házhoz kapják a könyvtár köteteit.

A művelődési házban kapott helyet a falumúzeum, és az a civil szervezetek otthona. Sokan tanulnak és mulatnak itt. Nagycsaládosok, mozgáskorlátozottak, idősek, kórustagok, tornázni vágyók, kézimunkázók jönnek össze benne. Egymást érik a helyi és vidéki alkotók, amatőrök és művészek munkáiból ösz-szeállított érdekes kiállítások. A legkisebbek ide járnak ünnepségre, színházba, baba mama klubba. Minden korosztály talál magának kikapcsolódási lehetőséget helyben. Talán a gyönyörű környezet mellett ebben is rejlik Monostorapáti varázsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!