Hírek

2017.08.18. 18:40

Államalapításunkra emlékeztek a katonák

VESZPRÉM Az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ közös ünnepi állománygyűlést tartott az Agórában pénteken.

Napló

Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, majd Vörös Zoltán alezredes, parancsnokhelyettes mondott köszöntőt. Beszédét alaptörvényünkből vett idézettel kezdte: „Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette."

Zentai László köszönti az ünnepi állománygyűlés résztvevőit Fotó: Hauzler László

Elmondta, amikor gondolkodunk azon, hogy a nemzetté válás mai, akár iskolapéldába illő folyamatával szinte minden ember tisztában van, akkor látjuk igazán Szent István nagyságát, aki tankönyvek nélkül is pontosan tudta, mit kell tenni ahhoz, hogy ma magyar nemzetről, magyar államiságról beszélhessünk. Ezért Vörös Zoltán úgy gondolta, az Alaptörvényből idézett bölcsesség szilárd alapot jelent a Szent István-i örökség továbbvitelére. Beszélt arról is, hogy államalapítónk bölcsességét és előrelátását tükrözte az is, hogy koronáját nem a német-római császártól fogadta el, mert az az újszülött állam függetlenségének csorbulását eredményezte volna. A első királyunk által felépített keresztény és független állam pedig évszázadokon át védelmezte és otthont adott a honfoglaló magyarok utódainak.

Augusztus 20-a egyben az új kenyér ünnepe is, ez alkalomból mondott áldást Oláh Emil református tábori lelkész és Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész. Az állománygyűlésen 45 fő vehetett át különböző szintű elismeréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!