Hírek

2006.02.15. 21:03

Állategészségügyi kérdés a járvány

Berlin  (MTI)  Németország - Magyarországhoz hasonlóan - elsõsorban állategészségügyi kérdésként kezeli a madárinfluenzát jelen pillanatban - jelezte Rácz Jenõ egészségügyi miniszter szerda este, egynapos berlini tárgyalásai után.

Mórocz Zsolt

- A helyzetet természetesen komolyan kell venni, bekövetkezett az, amitõl tartottunk, Magyarország sem marad ki az influenzahullámból - mondta a miniszter, utalva azokra a hírekre, amelyek szerint Bácskában a madárinfluenza H5 vírustípusa több hattyú pusztulását okozta.

rn

 Németországban az északi Rügen szigetén két elhullott hattyúban és egy héjában találtak H5N1 vírusra utaló nyomokat. A német televíziós állomások jelentései szerint azonban még vagy száz madár, fõleg hattyú teteme hever a szigeten. A németek eddig fõleg abból indultak ki, hogy a visszatérõ költözõ madarak, fõleg az Afrikából, Nigéria felõl érkezõk hurcolják majd be a madárinfluenzát az országba. Mivel azonban madárvonulásnak eddig még nincs nyoma, a hattyúk halála rejtélyeket is felvet, annak lehetõségét is, hogy a vírus már jó ideje az országban "tartózkodik".

rn

 Rácz miniszter tárgyalt a német egészségügyi tárca vezetõjével, Ulla Schmidttel, aki a válságstáb tanácskozásáról érkezett a megbeszélésre. A magyar miniszter tájékoztatta német partnereit a H5N1 elleni magyarországi oltóanyag-engedélyeztetési eljárásás állásáról, és szakembereket hívott meg annak vizsgálatára, lehet-e ezt az oltóanyagot használni Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!