Hírek

2014.12.29. 11:21

Állati szilveszter - ki törődik a kutyákkal?

Balatonfüred - A hangos tűzijátéktól sok kutya megijed és elkóborol. Jobb esetben pedig menhelyen köt ki. Ott azonban már így is sok az állat.

Prevics Éva

Az 5 éves Filu másfél éve él a balatonfüredi kutyamenhelyen. Ő a legrégebbi lakó. Szeret játszani, hálás és kiváló alkalmazkodó. Eddig mégsem kellett senkinek. A menhely vezetője szerint inkább a tarka szőrű, kis méretű, fiatal ebeket fogadják örökbe. A tacskók például nagyon hamar gazdára lelnek. Ennek ellenére a tapasztalatok alapján három hónapnál tovább nem nagyon marad kutya a menhelyen, mert gyorsan sikerül gazdát találni. Igaz, az ország egész területén, sőt a menhely német vezetője, Németországban is aktívan kutatja a lehetséges gazdikat.

A füredi menhelyen most 15 kutyus él, de volt már, hogy 55 állat várt szerető családra. Van, hogy a gyepmester találja meg a kóbor kutyát, de van, hogy a gazdi maga hozza be, mert már nem tud róla gondoskodni. A chipes rendszer bevezetése óta érezhetően kevesebb a kóbor állat, viszont a nehéz gazdasági helyzet hatására mégis több kutyától akarnak megszabadulni a családok, mint korábban – mondta Wagner Inga az Északbalatoni Ebmentő Egyesület elnöke.

A füredi menhelyről nem vihetők csak úgy el kutyák, tízezer forintot kell értük fizetni, ezzel is a komolytalan érdeklődőket akarják kiszűrni a menhely dolgozói. A gazdi ezért a pénzért egy teljesen ápolt, chippel, oltásokkal ellátott, ivartalanított állatot kap.

A menhelyen folyamatosan várják az adományokat. Legyen az pokróc vagy kutyatál, és az önkénteseket is szívesen fogadják a telepen.

Az állatbarátok arra hívják fel a figyelmet, hogy szilveszter éjjel mindenki kicsit jobban figyeljen a háziállatára, hiszen őket nagyon megviseli a tűzijátékkal járó, hirtelen érkező hangos zaj. Érdemes ilyenkor megsimogatni, megnyugtatni a kutyát és persze megakadályozni, hogy elszökhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!