Hírek

2017.02.15. 15:27

Állatkínzás: bíróság előtt a gazda, előkerültek az elkóborolt tehenek

Zirc - Állatkínzás miatt a járásbíróság elé állt szerdán az a helyi férfi, aki ellen a rendőrség nyomozást folytatott tavaly. Az állatvédők közben megtalálták Eplénynél 16 elkóborolt tehenét.

Varga Róbert

Mint arról lapunkban már olvashattak: a helyi férfi ellen tavaly nyomozást folytatott a rendőrség állatkínzás miatt, mert a tanyáján áldatlan állapotok uralkodtak Zircen. Teheneit, disznóit, jószágait elhanyagoltan tartotta. Akad néhány, amely elpusztult. A rendőrség közleménye szerint a nyomozást 2016. november 22-én befejezték, és az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek. Hozzátették: a lefoglalt állatok száma csökkent, ennek okát a Veszprémi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.

A férfi és tanúk bírósági meghallgatása szerdán zajlott.

Az ügy másik szálaként viszont pénteken egy névtelen bejelentés alapján állatvédők mentek el ugyanennek a férfinak a tanyájára, mert állítólag vadásszal lelövette kutyáit. Rendőrt is hívtak emiatt. A helyszínen embertelen állapotokat tapasztaltak, kád alatt tartott disznótetemtől kezdve szomjazó állatokig és félő kutyákig. Az egyelőre nem bizonyított, hogy valóban lelőtt-e ott egy vadászebet vagy sem.

Kráml Georgina önkéntes állatvédő a tanyán tapasztalt körülményeket látva értesített más egyesületeket, mezőgazdasággal foglalkozó szervezeteket, gazdálkodókat és örömmel számolt be arról: ha a hatósági eljárás ezt lehetővé tenné, lenne a bajba került, hanyag gazda állataira befogadó. Tudnának a takarmányozásban is segítséget nyújtani, sőt, legfrissebb információként azt is megosztotta lapunkkal: akadt olyan érdeklődő, aki az egész gazdaságot átvenné vagy megvásárolná. Közben a bíróság elé állított férfi elkóborolt 16 tehenét állatvédők megtalálták Eplénynél és visszahajtották Zircre, adtak az állatoknak szénát.

- A gazda engedélyével elvihetjük a kutyáit. Egyiket sikerült befognunk és már a Vackoló Állatvédő Egyesület menhelyén van. A másik négylábúval nem boldogulunk, nem jön közel hozzánk, annyira fél,  de bízunk benne, hogy rövidesen sikerül ezt az ebet is biztonságba helyeznünk - mondta Kráml Georgina.

A bíróságon megjelent két zirci gazdálkodó is, akik nevük mellőzését kérték. Mindegyikük ismeri a férfit. Egyikük azt mondta: ő segített többször már ennek a gazdának, most azért is jött, mert érdekelte, mi lesz az állatokkal. A másikuk annyit válaszolt érdeklődésünkre: a hivatalok és az eljárások útvesztőiben az állatok sorsa őt is érdekli.

A zirci férfi ügyének következő tárgyalása március elején lesz.

Előzményünkről itt olvashat: Állatkínzó kutyaszorítóban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!