Hírek

2014.12.04. 17:40

Legyen más a szenvedélyed!

Veszprém – A tiltás helyett a választási lehetőségek felmutatása a célja a Legyen más a szenvedélyed nevű országos drogprevenciós programnak.

Marton Attila

A Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet országos roadshow-ja csütörtökön a Lovassy László Gimnáziumba látogatott. Fogarasy Gabriella projektvezető szerint a programmal azt üzenik a fiataloknak, hogy szabadidejükben a káros szenvedély helyett a sportot, a zenét, a tudást válasszák. Hozzátette, a program mellett sportolók és művészek is kiállnak, akik jó példával járnak elöl. Burszki Mónika, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda megbízott vezetője, a projekt szakmai irányítója elmondta, a programban a 2020-ig tartó Nemzeti Drogellenes Stratégia fő célkitűzéseit valósítják meg, a legfontosabb céljuk a családok és a helyi közösségek megerősítése.

Szenvedélybetegség volt, van és lesz, jelentette ki Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Lovassy László Gimnáziumban, majd hozzátette, a kormány célja, hogy minden függőség ellen, így a kábítószerek mellett az alkoholbetegség ellen is fellépjen. Elmondta, az Európai Unió kábítószerügyi ügynökségének vezetője elismerően beszélt a Nemzeti Drog Fókuszpont munkájáról és a hazai drogprevenciós programokról.

Strenner Zoltán veszprémi önkormányzati képviselő, a közjóléti bizottság elnöke elmondta, az országos drogstratégiához kapcsolódva megalkotja a város a helyi terveket. Hangsúlyozta, a megelőzésre kell összpontosítani, mert olcsóbb az állam számára, végül Kozmutza Flórát idézve azt mondta, a segítségnyújtás is lehet szenvedély.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, a projekt egyik arca arról beszélt, az egyik leginkább fenyegetett korosztály a 12-26 éveseké, mert a fiatalok személyisége még nem kialakult. Hozzátette, egy prevenciós program akkor hatékony, ha választási lehetőségeket ajánl. A sportban olyan eksztázishoz lehet jutni, amit semmi más sem pótolhat, fogalmazott Hajdu János, a Nemzeti Kézilabda Akadémia oktatója.

A tájékoztató után a gimnázium sportcsarnokában programok és rövid beszédek, váltották egymást, fellépett a Csillagszemű Táncegyüttes és az Animal Cannibals is. A roadshow Veszprém mellett a füredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskolába is ellátogatott.

A Legyen más a szenvedélyed program részeként szeptemberben indult az országszerte 54 települést érintő roadshow. A projektben elvégzett kutatás szerint az ötödikesek már dohányoznak, s a cigarettát kipróbálók aránya évfolyamról évfolyamra növekszik, például a tizenegyedik osztályosok 63 százaléka dohányzott már legalább egyszer. Az alkoholt kipróbálók száma minden korcsoportban magasabb: az ötödikeseknél hét, a hetedikeseknél 27, a kilencedikeseknél 63, a tizenegyedikeseknél 73 százalék az arány. A kábítószerek közül marihuánát a kilencedikesek hét, a 11. osztályosok 15 százaléka használt, ezt az altató és a nyugtató követi. Ecstasy-t vagy dizájnerdrogot a tizenegyedikesek három százaléka próbált ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!