Hírek

2013.07.15. 19:27

Amrita Sher-Gil hazatért képeivel - kiállítás nyílt Füreden

Balatonfüred - Rendkívül jelentős diplomáciai és egyben kulturális események színhelye volt hétfőn a város.

Győrffy Árpád

Kiállítás nyílt a nálunk alig ismert magyar-indiai festőművész, Amrita Sher-Gil műveiből és egy újabb fával bővült a Tagore sétány indiai ligete. Rabindranáth Tagore és más indiai művészek, tudósok, politikusok, köztük Zakir Husain egykori köztársasági elnök példáját követve most Zakir Husain unokája, Salman Khurshid külügyminiszter ültetett el egy csemetét dr. Bóka Istvánnal.

- Ezek a fák jól példázzák azt, hogy egy élő szervezet hogyan lehet univerzális módon egyfajta csendes költemény, ami megmutatja népeink barátságát - fogalmazott Salman Khurshid, aki szerint Tagore egy rendkívüli lehetőséget nyitott meg előttünk, amihez Balatonfüred csodálatos helyszínként szolgál.

Az indiai külügyminiszter látogatása a Vaszary-villában folytatódott, ahol születésének 100. évfordulója kapcsán az 1941-ben elhunyt magyar-indiai festőművész, Amrita Sher-Gil képiből nyitottak kiállítást. A magyar anya és indiai apa gyermekeként született művész gyermekéveit töltötte hazánkban, de később is többször megfordult itthon. India mellett jelentős hatások érték Olaszországban, Franciaországban is.

Az igazi művészi sikereinek beérése előtt egy hirtelen jött betegségben tragikus hirtelenséggel elhunyt. A korábban még vitatott képei az indiai modern festészet meghatározó alkotásaivá váltak. Halála után a festményeit India nemzeti kincseivé nyilvánították. A hagyaték jelentős részét őrző Delhi National Galery of Modern Art ezekből a képekből hozott el néhány darabot Füredre, amiket itthoni gyűjtők tulajdonában lévő művekkel, magyar kortársak alkotásaival és Amrita Sher-Gilről és családjáról szóló dokumentumokkal együtt állítottak ki.

Salman Khurshid a két ország kapcsolatában, de a saját életében is rendkívüli eseménynek mondta, hogy Amrita Sher-Gil kiállítása Balatonfüreden létrejöhetett. Köszönte minden közreműködőnek, hogy ezt lehetővé tették. Csak az szomorítja el egy kicsit, hogy mindössze két hónapon keresztül láthatják az érdeklődők a művész képeit és a róla szóló anyagot, mondta.

A kiállításon több más mellett Bóka István polgármester, Halász János kulturális államtitkár és Bogyay Katalin UNESCO nagykövet mondott köszöntőt. A tárlatot a kiállítás kurátora, Amrita Sher-Gil hazai kutatója, Keserü Katalin művészettörténész mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!