Hírek

2017.03.10. 06:33

Arany János, a népi sarjadék - Pápán emlékeztek meg a költőről

Pápa – A Pápai Jókai Kör által a városi könyvtárba szervezett, Arany János életműve előtti tisztelgésben a Petőfi Sándor Gimnázium tanulói működtek közre „legnagyobb költőnk” pályaszakaszaira épülő, verses-dalos-zenés műsorral.

Laskovics Márió

Arany 200 - „egy népi sarjadék" címmel tartott rendezvényt a Pápai Jókai Kör a magyar irodalom egyik legjelentősebb költője, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából csütörtökön a Jókai Mór városi Könyvtár olvasótermében.

Szabóné Juhász Klára elnökségi tag, az első sorban pedig a műsorban szereplő petőfis diákok Fotó: Laskovics Márió

A szép számú érdeklődőt Szabóné Juhász Klára elnökségi tag köszöntötte, s magyar tanárként méltatta egyik kedvenc költőjét.

- Arany nemcsak nagy mesélő volt elbeszélő költeményeiben, a lélek kiváló ismerője lírájában és balladáiban, s minden művében nyelvünk mesteri használója, hanem elsősorban ember.

Az ünnepi alkalomra megtelt a bibliotéka olvasóterme Fotó: Laskovics Márió

Magánéletét tanulmányozva családi fészket, gyermekei jövője és felesége egészségi állapota feletti aggodalmat, mély barátságokat, pontosságot a munkában, saját betegségéből eredő kellemetlenségeket és annak panasz nélküli tűrését, szerénységet találunk – fogalmazott.

A diákok felkészítő, magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Csarmasz Ágnes Fotó: Laskovics Márió

A Petőfi Sándor Gimnázium kilenc tanulója által szolgáltatott, Arany életéről és munkásságáról szóló műsorban négy életszakaszából vett verseket, prózát, népiességét szimbolizáló hegedűjátékot, valamint két könnyűzenei dalt hallhatott a közönség.

Baky Boglárka a műsorszámok konferálása közben fel-felolvasott Arany alkotói tevékenységeiről Fotó: Laskovics Márió

- A költő pályaszakaszait, s azok főbb műveit, vonásait, sajátosságait próbáltam összeállítani, kiválasztottam a verseket, a dalokat, és utána kerestem hozzá gyerekeket. Arany első, epikus korszakából Petőfivel való barátságát, a másodikból a barát elvesztése felett érzett csalódottságot, reményvesztettségét hangsúlyoztuk. Arany harmadik, néma korszakából a lánya elvesztése miatt érzett fájdalmat, illetve utolsó szakaszából a Tetemre hívás című, talán legismertebb balladáját emeltük ki – ismertette a műsor fő irányvonalait a diákok felkészítő, magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Csarmasz Ágnes.

Muzsnyai Dorina népdalcsokrot adott elő hegedűn, Arany népiessége előtt tisztelegve Fotó: Laskovics Márió

A műsorközlő Baky Boglárka, petőfis diáknak nincs kedvenc verse a népi származású költőtől, de úgy gondolja, Arany sokszínű költészete minden korosztály számára érthető.

Sántha Flóra Arany János lánya halála utáni néma korszakához kapcsolódva énekelte el az Egy elfelejtett dal című dalt Fotó: Laskovics Márió

- Mindig úgy állítjuk össze az éves programot, hogy az internet segítségével végignézzük, az adott évben kinek van évfordulója. Havonkénti megemlékezéseink zöme irodalomi lesz. A fiatalokat továbbra is bevonjuk a műsorokba, mert a tagságot örömmel tölti el, hogy hajlanak az ünneplésben való részvételre – tette hozzá Szabóné Juhász Klára, aki elárulta, idén többek között megemlékeznek még Szabó Magdáról, Ady Endréről, Kossuth Lajosról, és Örkény Istvánról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!