Hírek

2015.07.27. 14:43

Arzént, ciánt és higanyt hoznának a várpalotai hulladéklerakóba

Várpalota – A MAL Zrt. bővíteni akarja a város melletti hulladéktárolóját, hogy 30 ezer tonna veszélyes anyagot, egyebek mellett arzént, ciánt és higanyt helyezzen el ott – tájékoztatta lapunkat Talabér Márta polgármester.

Szabó Péter Dániel

Az ezzel kapcsolatos engedélyezési eljárás megindításáról a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya értesítette a várpalotai önkormányzat jegyzőjét.

– Egyértelműen ellenzem a beruházást. A város közössége joggal várta volna el, hogy cég előzetesen egyeztessen a terveiről a település választott vezetőivel, majd a sajtó, illetve a lakossági fórumok során minden várpalotaival is. Különösen fontos lett volna ez azért, mert városunk lakóinak összefogása alig két hónapja hárította el a veszélyt, amit egy másik gazdasági társaság azbeszt-hulladéka jelentett volna – szögezte le kérdésünkre a polgármester.

Talabér Márta elmondta, a jövő héten rendkívüli ülést tart az ügyben a város képviselő-testülete, hogy első kézből tájékozódjanak a MAL Zrt. Várpalotát érintő terveiről. Az ülésre várják a MAL Zrt. vezetőit is. – Bízunk benne, hogy a kormányhivatal nem adja ki a beruházás engedélyét mindaddig, amíg a szükséges társadalmi, szakmai, lakossági egyeztetések megnyugtatóan véget nem érnek. Az önkormányzat és a jegyző egyben kérte, hogy ügyfélként vonják be az engedélyezési eljárásba. Önkormányzatunk ugyanis mostantól a beruházás minden részletéről tudni akar, mert Várpalota lakossága ezt várja el a választott képviselőitől, s erre kötelez az eskünk – tette hozzá a polgármester.

Az érintet hulladéklerakó a várostól keletre, a 8-as főút mellett található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!