Hírek

2012.05.22. 10:06

Ásatás Vilonyán - Nagyobb és jelentősebb volt a feltárt építmény

Vilonya - Át kell értékelni a templom kategóriáját, ugyanis a feltárás jelenlegi fázisában már jól látható, hogy nagyobb és fontosabb építmény volt, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Erről a feltárás vezetője beszélt a Napló érdeklődésére.

Halmos György

Pintér László, a Laczkó Dezső Múzeum régésze elmondta: a templom eddig egyhajós, kis falusi templomként volt számon tartva, azonban az ásatás során a szentély mellett egy oldalbővítményt, illetve a templomfal mellett egy párhuzamosan futó falat is feltártak. Hozzátette, 170-180 centiméter mélyen találtak egy kriptát - amit a helyiek alagútnak véltek -, de ezt sajnos kirabolták, korábban pedig meszes gödörnek használhatták, így abban nem találtak semmit. Viszonylag korai lehet, amit a kézzel formált téglák jeleznek, de Pintér László nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, melyik évszázadból való.
 
Minden templom alatt van egy alagút, vagyis erről szól a helyi legendárium, de még egyet sem találtuk, így itt sincs - közölte a szakember. Ettől függetlenül a bővítmények miatt ez egy tudományos szempontból egy nagyon értékes lelet, ilyennel még nem találkoztam - tette hozzá. 


 
A templom mellett úgynevezett sírfoltokat találtak, ami azt bizonyítja, hogy korábban ott temető volt, hiszen csak megszentelt földbe temethették az elhunytakat. Ezek feltárása elkezdődött, lehet hogy ott mindennapi használati tárgyakra, eszközökre, esetleg egyszerűbb ékszerekre bukkannak.
 
A feltárás előrehaladtával lehet a tudományos eredményekről teljes körűen beszámolni, az biztos, hogy a vilonyai templom nagyságát, jelentőségét át kell értékelni, hiszen az oldalcsarnok léte is utal valamire - hangsúlyozta a régész.
 
A falakat a földfelszín alatt 40-50 centiméterre találták meg, ezzel kapcsolatban Pintér László azt említette meg: érdemes lenne a talaj felett 10-20 centiméterre felfalazni, így a nagyközönség számára is érzékelhetővé válna a templom eredeti nagysága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!