Hírek

2017.06.25. 08:34

Asszonyt cipeltek, csizmát hajítottak a II. Juhannus Napon

Veszprém – A város egyik legidősebb egyesülete 1983 óta működik, jelenleg mintegy negyven taggal. Baráti körből váltak egyesületté és terveik szerint fiatalítani szeretnének. Következő rendezvényük a szeptemberi lépcsőfutás lesz majd.

Molnár Sándor

II. Juhannus Napot tartott a Veszprémi Magyar - Finn Egyesület a Kolostorok és kertek rendezvényterületén. Ezt a szentivánéji programsorozatot tavaly rendezték meg először a finnugor kulturális év keretében és úgy gondolták megtartják idén is.

Az, hogy a finnek rokonaink, vagy sem, az másodlagos. A barátaink – fogalmazott Tóth Loon az ünnepség megnyitóján. A Juhannus a nyár, a fény, az éjféli nap és a finn zászló ünnepe, amelyet a június 24.-hez legközelebb eső hétvégén ünnepelnek. Ilyenkor a nap a horizont felett marad egész éjszaka, ezért éjtelen-éjnek is nevezik. Ez a nap egyben a hivatalos zászlós, valamint Keresztelő János emlékének szentelt egyházi ünnep is. Innen az elnevezése is : Juhannus, a Johannes név régi kiejtési módja.

A finnek ezen a napon a tengerhez, vagy tóparthoz közel mennek. A házakat és nyaralókat kitakarítják, az ajtókra és tornácra nyírfavesszőt akasztanak, ami a nyár kezdetét szimbolizálja. Régi hagyomány, hogy a vízpartokon Juhannus máglyát raknak, aminek az a szerepe, hogy elűzze a rossz szellemeket. A máglyát általában a falu legidősebb embere gyújtja meg.

A veszprémi programok sorát asszonycipelő verseny indította. Azért, hogy nagyobb kedvet csináljanak a vidám vetélkedéshez, a szervezők lazítottak a szabályokon és nem kértek házassági-anyakönyvi kivonatot a versenyzőktől. Viszont egy férfiember és egy asszony elengedhetetlen „kelléke" volt a páros vetélkedésnek, ahol végül nyolcan tették próbára ügyességüket. A gyorsasági cipelést a Veszprémi Magyar – Finn Egyesület elnöke nyerte alkalmi párjával a tavalyi első helyezettet egy fél lépéssel megelőzve.

A csizmahajításhoz már jóval többen éreztek kedvet. Egy próbát követően kellett a gumilábbelit a patak felett minél messzebbre eldobni. A vetélkedés igazán jó hangulatban telt, mivel jó néhányan a közeli fára, vagy a néhány lépésre csordogáló patak partjára hajították csak el a csizmát. Tavaly még NOKIA telefonokat dobáltak, de mint Szamosi Attila főszervezőtől megtudtam, ripityára törtek a telefonok, ezért cserélték őket az említett cég által is valaha gyártott csizmákra.

A Gizella Női Kar Jezsuita templombeli fellépését követően, fáklyás felvonulás is szerepelt a programban. A Villa Mediciből, a finn tiszteletbeli konzulátusról indult a fáklyás menet a Kabóca Bábszínház medve jelmezes művészeinek vezetésével. A tó partján álló máglya meggyújtására, este fél kilenckor Porga Gyula polgármestert kérték fel. A máglyagyújtás egy finn hagyomány a nyarat ünneplik vele, a nagyon hosszú tél után, az éjtelen-éj napján, nagy eszem-iszommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!