Hírek

2013.06.18. 09:33

Átadás előtt a berhidai szabadidőpark

A hosszúra nyúlt tél miatt kissé megkésve ugyan, de július elején hivatalosan átadják a nagyközönségnek a Kistó vízi- és szabadidőparkot, amelynek további bővítését is tervezi az önkormányzat.

Szabó Péter Dániel

- Sajnos a tél igen hosszúra nyúlt, ami alaposan megnehezítette a parkosítási munkálatokat, szerencsére azonban a korábban elültetett növények jó része átvészelte a hideg időszakot - ecseteli a csúszás okát Pergő Margit polgármester. Eredetileg ugyanis tavaszi átadást terveztek a Kistó néven ismert területen, ám ez jelen állás szerint július elején valósulhat meg.

- Annyi bizonyos, az elmúlt fél évben a berhidai emberek megszokták és megszerették a parkot, télvíz idején is sokan sétálgattak arra, tavasszal pedig a játszótér és a szabadtéri fitneszeszközök voltak népszerűek. A próbaüzem lezárásaként néhány héttel ezelőtt műszaki bejárást tartottunk, a szakemberek szinte egyesével számolták át az elültetett növényeket, s szerencsére mindent rendben találtak. Az elmúlt hónapok arra is jók voltak, hogy új tapasztalatokkal gazdagodtunk.

Pergő Margit polgármester a park bejáratánál található tájékoztató táblánál (Fotó: Szabó Péter Dániel)


Megtudtuk például, hogy egyes területeket be kell keríteni, a kerékpárosok ugyanis sokszor engedtek a csábításnak, s biciklipályaként használták a parkot - teszi hozzá a polgármester. Pergő Margittól megtudtuk, az önkormányzat térfigyelő kamerát is felállított a területen, már zajlik a próbaüzem, a berendezés forogva figyeli és rögzíti a parkban történteket, de a városban is közel 20 ilyen kamerát üzemeltet a város.

A rendőrség is figyeli ezt a rendszert, bíznak benne, hogy ez majd elrettenti a rongálókat. Ugyan hivatalosan még át sem adták a közel 50 millió forintból elkészülő beruházást amelynek jelentős részét Leader-forrásból finanszírozza a település , ám az önkormányzat már a további fejlesztéseken dolgozik. A környező, saját tulajdonban lévő területeken vizesblokkal ellátott kiszolgáló épületet, közös sütésekre alkalmas kemencét építtetnének fel, valamint parkolókat jelölnének ki, míg a távolabbi tervek között a játszótér bővítése és fiataloknak szánt gördeszkapálya kialakítása szerepel.



 


A településhez tartozó Kiskovácsi előtt, a Séd-patak két ága melletti terület évtizedekkel ezelőtt kiváló fürdő- és horgászhelynek számított, az utóbbi években azonban elhanyagolt állapotban volt. A körülbelül három hektáros, városi tulajdonban lévő terület rendbetétele a Séd kármentesítése kapcsán merült fel. Az önkormányzat pályázott és nyert is 38,5 millió forintot a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Leader Egyesülettől, a kivitelezés 2012 őszén indult.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!