Hírek

2016.09.02. 17:37

Átalakuló szakképzés

A szakképzés átalakítása a legnagyobb változás az idei tanévben, hangzott el a megyei szakmai tanévnyitó konferencián.

Balla Emőke

Intézményvezetők, iskolaigazgatók vettek részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal által szervezett, a Hangvillában tartott rendezvényen, ahol az idei tanév aktuális feladatairól, a köznevelés helyzetéről, tartalmi és módszertani fejlesztésekről, a pedagógus életpályáról tartottak előadásokat. Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára beszélt a tananyag csökkentéséről és arról, hogy nem lesz harminc perces tanóra.

Fotó: Nagy Lajos

Sipos Imre  helyettes államtitkár az idei tanévvel kapcsolatban elmondta: a jelenlegi egy állami intézményfenntartóból 58 lesz. Veszprém megyében három tankerület jött létre, a veszprémi, pápai és a balatonfüredi. 2017. január 1-től  az állam minden településen átveszi a működtetői feladatokat  az önkormányzatoktól. Az idei tanév legnagyobb változása a szakképzésben van, a szakgimnáziumi képzés bevezetése a kilencedik évfolyamon. Ebben az intézménytípusban a gyerekek érettségi vizsgát és szakképesítést kapnak, az iskola befejezése után elhelyezkedhetnek vagy továbbtanulhatnak.

Fotó: Nagy Lajos

A természettudomány tantárgy szakgimnáziumokban való bevezetése nem a természettudomány elleni lépés, hanem az általános iskola anyagának rendszerezése, összegzése, közölte Sipos Imre. Az elmúlt tavasz egyik témája volt a pedagógusok munkájának könnyítése, a gyerekek terheinek csökkentése, ezzel kapcsolatban több tanmenet javaslat jelent meg. A helyettes államtitkár szólt a pedagógusok foglalkoztatásáról, az iskolában való 32 órás bent tartózkodásáról, a jövőben erről is az igazgatók döntenek, akik az eddigieknél nagyobb szabadságot kapnak.

Fotó: Nagy Lajos

A nevelési időbe beleszámítják az osztályfőnökök, a munkaközösség-vezetők és a diákönkormányzatokat segítő tanárok munkáját, feladatait. A nyugdíjas kollégák legalább két évig legyenek tovább foglalkoztathatók, a korhatárt elérő pedagógusoknak ne kelljen tanév közben otthagyniuk az osztályukat. A gyógypedagógia területén szakemberhiány van, képzésüket ösztöndíjjal támogatnák.

Fotó: Nagy Lajos

A tanévnyitón az igazgatókat Némedi Lajos alpolgármester  is köszöntötte, aki szerint a pedagógus pályának nemcsak múltja, de jövője is biztató. Galambos Zsuzsanna főosztályvezető a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ eredményeiről tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!