Hírek

2012.12.02. 14:15

Átláthatóbb közigazgatás

A végéhez közelít hazánkban a közigazgatás reformja. Többek között erről is beszélt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton, az önkormányzati fideszes frakcióvezetők veszprémi országos értekezlete kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Tremmer Tamás

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes újságírók előtt kijelentette, a közigazgatás reformja 2010-ben indult, azért, hogy az elaprózódott rendszert egységbe forrasszák. Az átalakítás a minisztériumok számának csökkentésével kezdődött, majd  folytatódott az eddigieknél hatékonyabb, olcsóbb államigazgatási szintek, a kormányhivatalok felállításával, s befejeződik január elsejével, amikor a járási hivatalok megkezdik működésüket. A jövő év vége felé nagyarányú informatikai képzést és fejlesztést követően a kormányablakok az ország 300 pontján biztosítanak egyszerűbb, átláthatóbb szolgáltatást. A reform keretében 2763 önkormányzattal kellett konszenzusos megállapodást kötni a járásokról, közülük csak eggyel – Szegeddel - nem sikerült aláírni az egyezséget. 



Varga Mihály, Navracsics Tibor és Mihalovics Péter a fideszes frakcióvezetôk országos értekezletét követô veszprémi sajtótájékoztatón (Fotó: Orosz Péter)

 

 

Varga Mihály, IMF/EU tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette, a magyar gazdaság stabil, amit több példán keresztül is érzékeltetett. Az Európai Unió országjelentése után a piac is bizalmat szavazott a kormányzatnak. A nemrégiben történt leminősítés hatására a forint árfolyama meg sem rezdült, de a monetáris tanács keddi döntésére is erősödéssel reagált a magyar fizetőeszköz. A miniszter szerint az ország finanszírozható a Nemzetközi Valutaalap kölcsöne nélkül is, de azt elismerte, a hitel segítségével még biztosabb lábakon állhatnánk.

Az önkormányzati adósságrendezésről szólva hangsúlyozta, az intézkedéssel a kormány bizalmat szavazott az önkormányzatoknak, hogy azok ismét zavartalanul működhessenek. Azt azonban szeretnénk elérni, hogy adósság tovább ne termelődjön, ezért fékeket építenek a rendszerbe

 

 

 

 

A Fidesz országos frakcióvezetői értekezlet 2006-ban kezdeményezték, amikor még dr. Navracsics Tibor volt parlamenti frakcióvezető, emlékeztetett a kezdetekre Mihalovics Péter, a veszprémi önkormányzat fideszes frakcióvezetője, országgyűlési képviselő. A frakcióvezető személye azóta többször változott, de a veszprémi összejövetelből hagyomány lett. A konzultáció célja, hogy az egységes működés érdekében az országos politikai döntések eljussanak a helyi önkormányzatokhoz, azért találkoznak a megyei közgyűlések, megyei jogú városok, a fővárosi kerületek fideszes frakcióvezetőivel, hogy a kormányzati döntésekről helyben is értesüljenek. Idén Rogán Antal, Varga Mihály és dr. Navracsics Tibor voltak a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!