Hírek

2013.08.09. 19:16

Az adóhatóság mindent lát

Lassan közeleg az online pénztárgépek beüzemelésének végső határideje. Az intézkedéstől többletbevételt vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tremmer Tamás

Hiába a sűrű tájékoztatás, sok még a bizonytalanság. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett pénztárgép fórum minden előzetesen remélt várakozást felülmúlt. Oly mértékű volt az érdeklődés, hogy minden hely elkelt a Hotel Gizella konferenciatermében.

Ismeretes, a kereskedelmi, vendéglátóipari és a szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak a közeljövőben új, elektronikus pénztárgépeket kell beszerezniük. A jogszabályi háttérről, a gépek beszerzésével és üzemeltetésével kapcsolatos feladatokról adott átfogó tájékoztatást dr. Németh Gizella, a NAV Veszprém megyei Adó-főigazgatóságának eljárási osztályvezetője.

A szakember elmondta, az intézkedés mindenkire vonatkozik, akik eddig is pénztárgépet alkalmaztak. Akiknek hagyományos, kontrollszalagos pénztárgépük volt, azok szeptember 1-től-, akik elektronikus naplóst használtak, azok január 1-től már csak az online pénztárgépeket alkalmazhatják.

Az újfajta pénztárgépek a mobilhálózaton keresztül online összeköttetésben lesznek a NAV központi szerverével. Ez a szerver az adóhatóság szeme: mindent lát. Az online pénztárgép minden tranzakciót rögzít, még a ki-, bekapcsolást is. A gép az üzemszerű működés mellett automatikusan jelent a NAV szerverének.

Azok a kisvállalkozók, akiknek megterhelő költséget jelent az elektronikus pénztárgép beszerzése, igényelhetnek támogatást. E célra 13,5 milliárd forintot különítettek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!